Wybory w NSZZ "Solidarność"
Wybory w organizacji oddziałowej NSZZ "Solidarność" w ARiMR
2018-02-19
NSZZ "Solidarność" w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa jest jedną z najlepiej rozwijających się organizacji.

Organizacja zakładowa, która zasięgiem działania obejmuje całą Polskę, w minionej kadencji zwiększyła liczbę członków prawie dwukrotnie. Skuteczne działanie zapewniają organizacji dobrze funkcjonujące struktury wewnętrzne: organizacje oddziałowe i podzakładowe. W naszym Regionie zarejestrowana jest Organizacja Oddziałowa NSZZ "Solidarność" ARiMR Wielkopolski Oddział Regionalny, obejmująca obszarem działania województwo wielkopolskie.

W wyborach przeprowadzonych w Kaliszu, w poniedziałek, 12 lutego 2018r, członkowie NSZZ "Solidarność" z różnych, nawet odległych stron Wielkopolski, jak np. Złotów, dokonali wyboru władz organizacji na kolejną kadencję.

Przewodniczącą Komisji Oddziałowej została po raz kolejny Magdalena Kranc z Kalisza, otrzymując 100% poparcie. Wybory członków komisji oddziałowej, komisji rewizyjnej i elektorów, wymagały rozstrzygnięć w kilku turach, a przerwy techniczne w obradach, w oczekiwaniu na podanie przez komisje skrutacyjną wyników wyborów, zostały wykorzystane na dyskusję o bieżących problemach pracowników i członków ARiMR, oraz o perspektywach działania NSZZ "Solidarność" na najbliższą przyszłość. Konstruktywność dyskusji wzmocniła obecność na zebraniu przewodniczącego Komisji Zakładowej – Roberta Gibały (Podkarpackie). Atmosfera prawie czterogodzinnego spotkania była bardzo dobra i sprzyjała żywej dyskusji.

Ostatecznie w skład komisji oddziałowej weszli; Anna Dułaj – z-ca przewodniczącego, Aleksandra Gruszka i Mariusz Rembiszewski. Kontrolę nad organizacją sprawować będzie komisja rewizyjna w składzie: Sylwia Trzęsowska- przewodnicząca, Agata Gostyńka i Izabela Fogt.

Wybory nadzorowała przewodnicząca RKW – Ela Wdowczyk.