Referendum w sprawie Zielonego Ładu i protest 10 maja 2024r.

26 marca br odbyło się pilne posiedzenie Komisji Krajowej online.

W trakcie obrad podjęto uchwałę dotyczącą złożenia wniosku przez NSZZ „Solidarność” o poddanie pod referendum kwestii Zielonego Ładu i polityki klimatycznej UE (w uchwale ustalono również pytania referendalne). Pełnomocnikiem do sprawy zgłoszenia wniosku został Piotr Duda, Przewodniczący Komisji Krajowej.

Podczas posiedzenie powołany został Sztab Akcji Protestacyjnej, odpowiedzialny za organizację protestu, który ma odbyć się 10 maja.

Komisja Krajowa NSZZ „S” przyjęła dziś ważne uchwały dotyczące złożenia wniosku o referendum krajowe w sprawie tzw. Zielonego Ładu oraz protestu planowanego na 10 maja. Sformułowaliśmy także propozycję pytania referendalnego, a mnie wskazano na pełnomocnika ds. zgłoszenia tego wniosku. Prezydium Komisji Krajowej będzie odpowiedzialne za wszelkie działania organizacyjne i formalne niezbędne dla realizacji procedury zbierania podpisów i złożenia wniosku o referendum. W regionach zbierane będą podpisy, które, mam nadzieję, licznie złożą nasi członkowie i wszyscy popierający ten pomysł. Powołaliśmy też sztab protestacyjny, który zajmie się organizacją protestu planowanego na 10 maja. – Piotr Duda.

źródło: Facebook, profil Piotra Dudy
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.