AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
1 maja 2020 rok
2020-05-04
1 maja 2020 rok
Msza święta w miejscu Ogólnopolskiej Pielgrzymki Robotników i Pracodawców do Świętego Józefa w Kaliszu

Rok 2020 jest dla nas rokiem szczególnym 40 rocznicy powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność", jest szczególny jeszcze z innego powodu, z powodu zaistaniałej sytuacji w naszym Kraju i na Świecie panującą epidemią koronowirusa Covid 19. Konieczne restrykcje i obostrzenia które zostały wprowadone przez Rząd RP mają na celu powstrzymanie rozprzestrzenienia sie pandemii, zmusiła Komisję Krajową i Zarządem Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa do odwołania uroczystych obchodów XXVIII Ogólnopolskiej Pielgrzymki Robotników i Pracodawców do Świętego Józefa.

Pomimo wszystko w dniu 1 maja delegacje Robotników, Pracodawców i Członkowie NSZZ "Solidarność", przybyły do Narodowego Sanktuarium Świetego Józefa w Kaliszu, aby dać świadectwo oddania się Świetemu Józefowi w Opiekę, zawierzyć to wszystko, co dotyczy rodzin, środowisk pracy a także naszej Ojczyzny.

Dziś musimy być silni, być zjednoczeni, wspólnie się modlić, tak jak 40 lat temu, by móc wspólnie pokonać niewidzialnego wroga, dziś wstawiennictwo Świętego Józefa jest nam, wszystkim bardzo potrzebne.

(mj)