Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego
2019-06-03
Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego
Komisja Zakładowa NSZZ "Solidarność" przy Nestle Polska S.A. Oddział w Kaliszu zorganizowała z tej okazji spotkanie z członkami NSZZ "Solidarność", byłymi pracownikami Nestle.

Spotkanie odbyło się w piątek 31 maja 2019 r, w salce w „Margo”, tuż obok zakładu pracy Nestle, „Winiary”, jak przeważnie nadal mówią byli pracownicy.

W przyjacielskiej atmosferze zebrani miło spędzili czas, wspominając historię swojej pracy w „Winiarach” a po prywatyzacji w „Nestle”. Praca zawodowa mimo ich kompetencji nie zawsze przebiegała adekwatnie do ich możliwości, i wielu z nich przeżyło szereg upokorzeń i utrudnień po wprowadzeniu stanu wojennego i w późniejszych latach osiemdziesiątych, tylko z tego powodu, że byli działaczami NSZZ "Solidarność" .

Mimo to zachowali pogodę ducha i dziś ze swadą potrafią zainteresować słuchaczy swoimi przeżyciami.

Wraz z organizatorem spotkania – Przewodniczącym KZ NSZZ "Solidarność" przy Nestle Polska S.A., Andrzejem Nowackim, zaszczytu przebywania w ich towarzystwie dostąpili przedstawiciele Zarządu Regionu – Przewodniczący Bernard Niemiec i z-ca przewodniczącego Ela Wdowczyk, oraz poseł na Sejm RP Jan Mosiński.

Obecność posła spowodowała dyskusję na bieżące tematy społeczno-polityczne, a Jan Mosiński szczegółowo zrelacjonował swoje prace w Sejmie i komentował istotne zdarzenia społeczne i gospodarcze.

Komisja Zakładowa i Region Wielkopolska Południowa skierowali do zebranych z wyrazami najwyższego szacunku pisemne podziękowania za walkę o lepsze jutro, za współdziałanie w obronie godności, praw i interesów pracowniczych, które w podniosły sposób: wręczyli przewodniczący: Andrzej Nowacki i Bernard Niemiec.

(ew)