Rozpoczęły się obrady Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ "Solidarność"
2018-10-25
Rozpoczęły się obrady Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ
Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność" odbywa się w Częstochowie, będzie trwał od 25 do 26 października 2018 roku.

Hasłem przewodnim obrad jest „Solidarność dla Niepodległej”.

Nasz Region reprezentuje Bernard Niemiec i Zdzisław Jasiński. Zabrakło na KZD tragicznie zmarłego przewodniczącego ZR Jarosława Wilnera. Jego miejsce w Prezydium KZD pozostało nieobsadzone.

Z ramienia Krajowej Komisji Wyborczej w KZD bierze udział również Elżbieta Wdowczyk. Nie zabrakło naszego długoletniego Przewodniczącego ZR, obecnie posła na Sejm RP Jana Mosińskiego.

Obrady KZD rozpoczęły się wystąpieniami zaproszonych gości, przede wszystkim Pana Prezydenta RP Andrzeja Dudy, Pani Premier Beaty Szydło i Pani Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbiety Rafalskiej. To z jej ust padło istotne zapewnienie, że rząd przychyla się do wniosku NSZZ "Solidarność" o wyłączenie dodatków stażowych z podstawy obliczania minimalnego wynagrodzenia za pracę, i rozpoczęły się prace legislacyjne w tym zakresie.

KZD wybrało już wszystkie komisje zjazdowe, protokolantów i komisję skrutacyjną.

Do Komisji Statutowej bardzo istotnej z punktu widzenia prawa wewnątrzzwiązkowego i przyszłości funkcjonowania regionów, wybrani zostali m.inn Zdzisław Jasiński (zgłoszony w puli regionów) i Elżbieta Wdowczyk (na wniosek Prezydium KK).

Trwają zgłoszenia kandydatów na Przewodniczącego Komisji Krajowej i członków Komisji Krajowej (poza  przewodniczącymi ZR i przewodniczącymi rad krajowych sekretariatów branżowych).

Sprawozdanie z prac Komisji Krajowej składa obecnie Przewodniczący KK Piotr Duda.

(ew)