AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Informacje dla związkowców
Jaka powinna być temperatura na stanowisku pracy
2011-12-06
Jaka powinna być temperatura na stanowisku pracy
Czy zimą pracownikowi należą się ciepły posiłek i gorące napoje? Jakie warunki pracy powinien zapewnić pracodawca, gdy temperatura za oknem staje się coraz niższa.

Jaka powinna być temperatura na stanowisku pracy?

Temperatura w pomieszczeniach w których jest wykonywana praca biurowa i lekka praca fizyczna temperatura nie może być niższa niż 18 stopni natomiast w pozostałych przypadkach temperatura nie może być niższa niż 14 stopni, chyba że względy technologiczne nie pozwalają na więcej. Przepisy nie mówią natomiast jaka jest maksymalna temperatura w pracy. Oprócz zapewnienia odpowiedniej temperatury pracodawca musi zabezpieczyć pomieszczenia i stanowiska pracy przed napływem chłodnego powietrza z zewnątrz.

Czy w czasie zimy pracodawca powinien pracownikom zapewnić np. gorącą herbatę?

Gorące napoje należą się pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni, a temperatura otoczenia nie przekracza 10 stopni. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całego dnia.

Kiedy pracownikowi przysługują dodatkowe  posiłki?

Posiłki należą się przede wszystkim pracownikom wykonującym ciężkie prace fizyczne. Natomiast niektórym pracownikom pracującym w zimnie też należą się posiłki. Jeżeli mężczyzna w ciągu dniówki roboczej straci energii o wartości 1500 kcal a kobieta 1000 kcal i pracują w pomieszczeniu o temperaturze poniżej 10 stopni to dostaną posiłek. Jeżeli mają taki sam wysiłek a pracują na dworze w zimie czyli od 1 listopada do 31 marca to też dostana posiłek. Taki posiłek jest dosyć obfity bo powinien mieć równowartość 1000 kcal.