AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Szkolenia
Przeszkoliliśmy liderów związkowych
2016-06-03
Przeszkoliliśmy liderów związkowych
Budowanie domu z kartki papieru, rozpoznawanie kapeluszy myślowych czy przygotowanie przemówienia na związkowy wiec – to niektóre elementy, z których składało się szkolenie „Bycie liderem to zobowiązuje”

Sukces organizacji związkowej wymaga współpracy – to jedno z najbardziej istotnych stwierdzeń, jakie padły podczas szkolenia „Bycie liderem to zobowiązuje”. Na warsztatach prowadzonych przez trenerkę z Działu Szkoleń KK Marię Kościńską związkowcy poznali podstawy komunikacji społecznej, przetestowali poczucie własnej wartości oraz omówili wizerunek dobrego lidera związkowego. Szkolenie to w dużej mierze opierało się na ćwiczeniach praktycznych, rozwiązywaniu testów psychologicznych i pracy z kamerą. Właśnie to ostatnie zadanie wywoływało wśród związkowców najwięcej obaw, które – jak stwierdziła Maria Kościńska – były zupełnie niepotrzebne, ponieważ grupa poradziła sobie z nim bardzo dobrze. Zarówno wtedy, gdy uczestnicy mieli przygotować przemówienia wiecowe, jak i w sytuacji gdy lider związkowy kierował swoją wypowiedź do pracowników.

Warsztaty zawierały kilka testów przygotowanych przez psychologów, dzięki którym uczestnicy mogli dowiedzieć się kilku ciekawych  rzeczy o własnej osobowości np. jaki styl myślenia prezentują (wg terminologii Edwarda de Bono zwanych kapeluszami myślowymi), zmierzyć poczucie własnej wartości czy też poziom skuteczności podczas rozwiązywania rożnych problemów. Omówiono także najczęściej pojawiające się trudności napotykane podczas pracy związkowej m.in. delegowanie zadań, sposób prowadzenia rozmowy z niezrzeszonymi pracownikami.

Bardzo ciekawym zadaniem okazało się stworzenie domu z pojedynczej kartki papieru. Dwa zespoły zbudowały zupełnie rożne budowle, do których trzeba było dopisać historię, którą następnie można było zinterpretować, jako pracę związkową, która w konsekwencji ma prowadzić do zwiększenia liczebności, poprzez wspólne dążenie do celu pod kierownictwem profesjonalnego lidera.

Mimo, że tytuł szkolenia wskazywałby na skupienie się na budowaniu indywidualnych cech i umiejętności, to konkluzją okazało się, że lider bez ludzi nic nie znaczy i nie jest w stanie nic zrobić, dlatego tak ważna w organizacji związkowej jest komunikacja, współpraca, wspieranie się nawzajem, a dobry lider powinien umieć rozdzielać zadania, wymagać i rozliczać, a kiedy trzeba pochwalić za dobrze wykonaną pracę.

Związkowcy zakończyli warsztaty bardzo zadowoleni i podbudowani, z chęcią do udziału w kolejnych szkoleniach. Twierdzili, że zajęcia praktyczne były ogromnym plusem i tego typu zajęć oczekiwaliby w przyszłości.

W planach Zarządu Regionu jest przygotowanie szkoleń z zakresu rozwoju związku i negocjacji. Przewodniczący ZR Jarosław Wilner zapowiedział także, że zaraz po głosowaniu sejmowym nad nowym kształtem ustawy o związkach zawodowych zorganizuje szkolenie dotyczące wprowadzonych zmian w tejże ustawie.

Szkolenie „Bycie liderem to zobowiązuje”, które odbyło się 1-2 czerwca w Ostrowie Wielkopolskim było ostatnim tuz przed wakacyjną przerwą. Na kolejne szkolenia trzeba czekać do września.

Więcej zdjęć ze szkolenia w zakładce "Galerie" .

(mp)