Prace i dokumenty Regionu
Z obrad Prezydium Zarządu Regionu.
2016-05-11
Niepełny skład Prezydium, we wtorek 10 maja 2016 r, nie zakłócił sprawnego procedowania zagadnień i problemów stojących do rozwiązania przed Regionem NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa.

Przewodniczący ZR Jarosław Wilner omówił kwestię funkcjonowania biur Regionu, w tym zmiany organizacyjne polegające na zwiększeniu obsady personalnej w biurze w Kaliszu, w taki sposób, że odbywa się to bez szkody dla biura w Ostrowie Wielkopolskim.

Jarosław Wilner i Elżbieta Wdowczyk podzielili się refleksjami na temat spotkań z przewodniczącymi komisji w naszym Regionie. W planach jest jeszcze spotkanie w Krotoszynie. Z podsumowania spotkań w sześciu miastach wynika, że działacze cenią sobie taką formę kontaktów i traktują ją przede wszystkim jako spotkania informacyjne.

Z powodzeniem zakończyły się zmiany struktury dotychczasowej organizacji międzyzakładowej przy ADM Kępno. Na skutek utraty członkostwa w NSZZ "Solidarność" przez jej przewodniczącego, wyodrębniły się samodzielne organizacje zakładowe. Wybory w Kępnie i GS Rychtal przebiegły sprawnie. Organizacje te zawsze działały bez wsparcia ze strony OM, więc w  nowym kształcie dadzą sobie radę, a na pomoc „regionu” zawsze mogą liczyć.

Trwa organizacja szkoleń, które w dniach 19-20 maja i 1-2 czerwca 2016 r odbędą się w formie wyjazdowej, tym razem w Ostrowie Wielkopolskim.

Prezydium ZR ustaliło termin i porządek obrad Zarządu Regionu. Zebranie ZR odbędzie się w poniedziałek 23 maja. Członkowie ZR zmierzą się z problemem ustalenia stanowiska, m.inn co do kontrowersyjnej kwestii tzw. progu reprezentatywności zakładowej organizacji związkowej. Zdania na ten temat, nawet wśród regionalnych organizacji, są podzielone. Prezydium ZR liczy, że członkowie ZR wypowiedzą się w najistotniejszych dla swoich organizacji sprawach, i możliwe będzie ustalenie wspólnego stanowiska w sprawie zmian w ustawie o związkach zawodowych.

Prezydium ZR omówiło kwestię pełnienia warty przy grobie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. Sprawa ta nie była uwzględniona w planie finansowym Regionu, wymaga ustaleń na forum ZR.

Na zakończenie zebrania, Prezydium ZR podsumowało pracę, organizację i przebieg Pielgrzymki Ludzi Pracy 1 Maja. Udział Pana Prezydenta RP w znaczący sposób uświetnił tą uroczystość, a w pamięci pozostaną (zabawne) anegdoty z zachowania się osób nie będących członkami NSZZ "Solidarność", dla których ten fakt (jak się wydaje) miał największe znaczenie. Kolejna pielgrzymka, w roku 2017, będzie już dwudziestą piątą. Taka rocznica zobowiązuje.

Elżbieta Wdowczyk - z-ca Przewodniczącego ZR