Zmarła bohaterka „Solidarności” – Lucyna Prylińska
2018-12-27
Zmarła bohaterka „Solidarności” – Lucyna Prylińska
Pogrzeb odbędzie się w piątek 28 grudnia 2018 r, o godzinie 9.00 w Domu Pomocy Społecznej w Kaliszu.

Lucyna Prylińska - od IX 1981 w „S”, przewodnicząca KZ w Kaliskiej Transportowej Spółdzielni Pracy. od IX 1981 sekretarz Miejskiej Komisji Porozumiewawczej (Zarządu Okręgu) w Kaliszu, członek Grupy Negocjacyjnej ZR.

13 XII 1981 zatrzymana na 24 godz. 1982-1984 współpracowniczka struktur podziemnych: Tymczasowego Komitetu Koordynacyjnego „S” Wielkopolska Południowa i Międzyregionalnej Komisji Koordynacyjnej Konin-Sieradz-Kalisz (współpraca m.in. ze Bogusławem Śliwą, Bogdanem Lisowskim, Arkadiuszem Fabjanowskim, Markiem Wiśniewskim i Marią Jaśkiewicz; w zakładzie zegarmistrzowskim męża Czesława skrzynka kontaktowa działaczy „S”); kolporterka i kurierka wydawnictw podziemnych (przywoziła je m.in. z Wrocławia), uczestniczka manifestacji „S”, zatrzymywana i przesłuchiwana; w XI 1982 przeszukanie mieszkania. Od 1985 uczestniczka Duszpasterstwa Ludzi Pracy. Od 1984 na emeryturze. 1984-1985 współpracowniczka grupy Solidarności Walczącej w Kaliszu (współpraca m.in. z Jackiem Jakubowskim, Mariuszem Harendarzem i Andrzejem Furmagą).

W IV 1990 współzałożycielka Kaliskiego Klubu Politycznego Wolni i Solidarni, następnie jego przewodnicząca (współpraca m.in. z Krzysztofem Brzechczynem, Teresą Szymańską, Krzysztofem Domanem). Inicjatorka powołania pisma „Kaliszanin”, organu prasowego Kaliskiego Klubu Politycznego Wolni i Solidarni.

(źródło: Grażyna Schlender, Encyklopedia Solidarności),

Wieczny odpoczynek racz jej dać Panie. Niech odpoczywa w pokoju wiecznym. Amen