Relacja z obrad KK
2018-04-24
17-18 kwietnia br., w Zabrzu na Górnym Śląsku, w zabytkowej kopalni węgla kamiennego Guido, 320 metrów pod ziemią obradowała Komisja Krajowa NSZZ ” Solidarność”

Pierwszy dzień obrad 17 kwietnia zdominował temat wyników prac Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Pracy (kodeks pracy). Gościem KK był Stanisław Szwed, wiceminister pracy, rodziny i polityki społecznej, który w trakcie swojego wystąpienia potwierdził, że projekt komisji kodyfikacyjnej jako całość nie nadaje się do dalszego procedowania. Nie oznacza to jednak, że wiele zawartych tam rozwiązań nie zasługuje na uwagę i dyskusję. Jako przykład podał przepisy dot. czasu pracy. Resort pracy przeanalizuje wyniki prac komisji kodyfikacyjnej i zaproponuje dalsze prace nad zmianami w Kodeksie Pracy. Zdaniem ministra prace będą przebiegać etapami, a jako pierwszy może być rozpatrywany rozdział kodeksu pracy dotyczący czasu pracy. Wnajbliższym czasie niezbędne jest opracowanie przez MRPiPS oceny skutków takich regulacji, co powinno zająć kilka miesięcy, więc pod koniec roku można będzie spodziewać się już konkretnych rozwiązań .Zarówno członkowie Komisji Krajowej, jak i przedstawiciel rządu zadeklarowali otwartość dla takichdziałań. Po wystąpieniu ministra odbyła się długa  i choć gorąca to bardzo merytoryczna dyskusja nt.  zmian w prawie pracy i nie tylko. Z ministrem Szwedem dyskutowano także o ograniczeniu handlu w niedzielę oraz procedowanej obecnie nowelizacji ustawy o związkach zawodowych.
- Nie będziemy tworzyć nowego kodeksu pracy bez porozumienia ze stroną społeczną – podsumował dyskusję wiceminister Stanisław Szwed. W tym dniu gościem KK był poseł minister Jan Mosiński.

W obszernym programie pierwszego dnia obrad były m.in.

-  informacje z prac Prezydium KK, zespołów KK;

-  informacje z prac Rady Dialogu Społecznego, Rady Ochrony Pracy.

Członkowie Komisji Krajowej odnieśli się również do sytuacji w szpitalach zarządzanych przez spółki Centrum Dializa i AMG Centrum Medyczne, gdzie doszło do serii zwolnień liderów Solidarności przez Centrum Dializa (np. szpital w Białogardzie od 2016 r. i AMG z Sosnowcu). KK przyjęła odpowiednie Stanowisko KK nr 3/18 ws. łamania praw pracowniczych i związkowych w podmiotach zarządzanych przez spółki Centrum Dializa i AMG w Sosnowcu

- Zwolnienie przewodniczącej Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Szpitalu Powiatowym w Złotoryi – Sławy Kolano, będącej pod szczególną ochroną – stanowi kolejne pogwałcenie elementarnych praw pracowniczych i związkowych w placówkach medycznych zarządzanych przez spółki Centrum Dializa i AMG Centrum Medyczne w Sosnowcu. Spółki te oprócz licznych placówek medycznych zarządzają m.in. szpitalami powiatowymi w Białogardzie, Pszczynie, Łasku, Opatowie, Rawie Mazowieckiej, Złotoryi i Rykach – czytamy w stanowisku. W dalszej części stanowiska Komisja Krajowa zobowiązała Prezydium do podjęcia wszelkich możliwych działań dla ochrony praw związkowych i pracowniczych w tych placówkach.

Wieczorem w Teatrze Nowym w Zabrzu odbył się spektakl „Popiełuszko” wystawiony przez aktorów Teatru Dramatycznego w Białymstoku. Mecenasem wydarzenia była Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna. Wśród gości na widowni byli: wicepremier Beata Szydło oraz Prezes IPN Jarosław Szarek.

W drugim dniu obrad członkowie KK skupili się na omówieniu sytuacji związanej z trwającymi wyborami w strukturach Związku  przyjmując uchwały regulujące organizację i działalność różnych struktur związkowych.

Członkowie Komisji Krajowej po szczegółowym zapoznaniu przyjęli mocne stanowisko wobec sytuacji w PGE GiEK SA., gdzie głównym celem zarządu i kierowników jednostek podległych PGE jest zastąpienie dialogu społecznego  działaniami mającymi na celu osłabienie NSZZ „Solidarność”- Stanowisko KK nr 4/18 ws. dialogu społecznego w koncernie PGE GiEK S.A.

Przedstawiciele sekretariatów branżowych i regionów  przekazali informacje z prac tych struktur oraz problemy z jakimi aktualnie się borykają.

Jarosław Wilner