AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
Wzmożone zainteresowanie Radia Centrum
2015-10-17

Od co najmniej 6 lat redaktor naczelny Radia Centrum Piotr Krysiak prowadzi swoja wojenkę z NSZZ "Solidarność". Wszystko byłoby "OK", gdyby do tej wojenki nie wykorzystywał mediów nie będących jego własnością. Nawet Rada Etyki Mediów w przyjętym stanowisko wytknęła stronniczość i brak obiektywizmu naczelnemu RC. Nie tak dawno na portalu i na falach eteru z częstotliwością "Pendolino" pojawiała się informacja o grupie (8 osób) oburzonych tym, że Jan Mosiński ośmielił sie kandydować do Sejmu nie pytając o zgodę .... kogo?

Niestety, redaktor naczelny nie zamieścił na głównej stronie przyjętego jednogłośnie stanowiska Zarządu Regionu, pokrętnie tłumacząc, że nie spełnia warunków ustawy prawo prasowe (?). Szerzej na ten temat w materiale zamieszczonym na naszej stronie internetowej pt. Nierzetelność dziennikarska? A może prowokacja rodem z PRL-u?

Kilka dni temu na adres mailowy Zarządu Regionu wpłynęłom, od redakcji RC, pismo z wnioskiem o udzielenie odpowiedzi na siedem pytań dotyczących NSZZ "Solidarność", wyborów parlamentarnych itp. Pismo adresowane było do przewodniczącego Zarządu Regionu. Po konsultacjach z członkami Prezydium ZR i Kancelarią Prawniczą z Poznania postanowiliśmy nie udzielać odpowiedzi na postawione przez redakcję Radia Centrum pytania. Mając jednak na względzie zaspokojenie ciekawości dziennikarzy tego radia, na adres mailowy redakcji zostało wysłane poniższe pismo.

Redakcja Radia Centrum

W związku ze wzmożonym zainteresowaniem, ze strony Radia Centrum, działalnością NSZZ „Solidarność” i jej władz, co przejawia się skierowaniem na adres mailowy Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ „Solidarność” pytań dotyczących wyborów parlamentarnych i spraw związkowych, uprzejmie informuję, że nie udzielę odpowiedzi na te pytania w formie pisemnej.

Chcąc jednak zaspokoić ciekawość redakcji, wyrażam zgodę na to, aby na przesłane pytania udzielić odpowiedzi na antenie Radia Centrum w programie na żywo. Taka formuła pozwoli na precyzyjne i dogłębne wyjaśnienie wszelkich interesujących Państwa kwestii, a nadto wyeliminuje możliwość manipulacji treścią.

Przewodniczący Zarządu Regionu
NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa