SIS 4 / 2023

Dzień dobry,

przesyłamy kolejny Serwis Informacyjny Solidarności i pierwszy numer w 2023 r.

Mamy podwójny rok wyborczy – czyli czas żniw! Zarówno ten parlamentarno/samorządowy, jak i nasz związkowy. Do końca marca wybory zakończą się w organizacjach podstawowych, do końca czerwca w branżach, regionach i sekcjach krajowych, a na jesień Krajowy Zjazd Delegatów wybierze nowe władze z przewodniczącym na czele.

Piotr Duda podczas branżowego opłatka nazwał ten okres czasem żniw. Żniw, bo w tym czasie politycy są bardziej skłonni wsłuchiwać się w głos swoich wyborców, a „Solidarność” licząc członków, rodziny i sympatyków to przynajmniej 2 mln. głosów wyborczych. To siła, z którą każdy rozsądny polityk powinien się liczyć. Boleśnie przekonał się o tym Donald Tusk, który 10 lat temu wbrew „Solidarności” wydłużył wiek emerytalny.

„Solidarność” to również największa, najsilniejsza i najlepiej zorganizowana grupa społeczna w Polsce. Wybory w takiej organizacji to także istotne wydarzenie. Dotychczasowe doświadczenie pokazuje, że aktywność w zakładach podczas wyborów zawsze przekłada się na większą liczbę członków.

Tylko od nas zależy jak wykorzystamy najbliższy rok. Jakich wybierzemy sobie liderów, jacy politycy będą realizować nasze postulaty.
Tylko od nas!

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.