AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
Dzień Podziemnego Państwa Polskiego
2021-09-28
Dzień Podziemnego Państwa Polskiego

27 września 1939 r., w oblężonej Warszawie, powołano do życia Służbę Zwycięstwu Polski. Dwa miesiące później przekształcono ją w Związek Walki Zbrojnej, a następnie w Armię Krajową. Wraz z rządem na uchodźstwie tworzyły one Polskie Państwo Podziemne. Najważniejszym celem AK było prowadzenie walki z Niemcami oraz przygotowywanie kadr i sformowanie jednostek wojskowych w celu wywołania powstania przeciw okupantowi.
Drugiego takiego państwa nie było w całej Europie.
Przedstawiciele kaliskiego samorządu – na czele z prezydentem Krystianem Kinastowskim i Tadeuszem Skarżyńskim, przewodniczącym Rady Miasta Kalisza, Przewodniczący NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa Bernard Niemiec, oraz przedstawiciele organizacji kombatanckich, instytucji i stowarzyszeń, oddali hołd bohaterom Polskiego Państwa Podziemnego. Hołd oddały także poczty sztandarowe.

Źródło www.calisia.pl