AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
Promocja 4 tomu Encyklopedii Solidarności
2021-06-07
Promocja 4 tomu Encyklopedii Solidarności
2 czerwca 2021 r. w Villi Calisia w Kaliszu odbyła się promocja 4 tomu Encyklopedii Solidarności zorganizowana przy współudziale Archiwum Państwowego w Kaliszu i NSZZ „Solidarność” Region Wielkopolska Południowa.

Mieliśmy okazję gościć m. in. Posła na Sejm RP Tomasza Ławniczaka, dyrektora biura poselskiego Posła na Sejm RP dr. Jana Mosińskiego Łukasza Wolskiego, Prezydenta Miasta Kalisza Krystiana Kinastowskiego, Starostę Kaliskiego Krzysztofa Nosala, byłego wojewodę kaliskiego i mazowieckiego oraz działacza „Solidarności” w latach 1980-1981 Antoniego Pietkiewicza, byłego Posła na Sejm RP Witolda Sitarza, przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Wielkopolska Południowa Bernarda Niemca, prezesa Stowarzyszenia im. H. Sutarzewicz Elżbietę Stadtmüller, dawnych oraz obecnych działaczy „S”, bohaterów których biogramy znalazły się w 4 tomie wydawnictwa: Lecha Górskiego, Włodzimierza Mutha, prof. dr hab. Jerzego Pietrzaka, Jacka Śródkę. Gośćmi specjalnymi spotkania byli: dr Sebastian Pilarski – Naczelnik Oddziałowego Biura Badań Historycznych IPN Oddział w Łodzi reprezentujący Dyrektora IPN Oddział w Łodzi dr. hab. Dariusza Roguta i dr Grzegorz Wołk – historyk, politolog, pracownik IPN w Warszawie i sekretarz redakcji 4 tomu Encyklopedii Solidarności.

Na koniec spotkania wszyscy bohaterowie biogramów otrzymali po pamiątkowym egzemplarzu 4 tomu Encyklopedii Solidarności, a wszyscy uczestnicy pamiątkowe albumy wydane na 40 – sto lecie Solidarności „ Wybieram Solidarność”.

(mj)