AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
Będzie protest w sektorze paliwowo-energetycznym! Szczegóły 25 maja!
2021-05-20
Będzie protest w sektorze paliwowo-energetycznym! Szczegóły 25 maja!
Całkowity brak dialogu społecznego, ewidentne łamanie praw pracowniczych i związkowych oraz realne zagrożenie utraty miejsc pracy – to główne przyczyny protestu, do którego szykuje się branża paliwowo-energetyczna. W siedzibie Krajowego Sekretariatu

Przedstawiciele „Solidarności” z krajowych sekcji branży paliwowo-energetycznej spotkali się dzisiaj, tj. 13 maja w siedzibie Sekretariatu. Udział w spotkaniu brali również właściwi merytorycznie członkowie Prezydium KK z przewodniczącym Piotrem Dudą na czele.

- Omówiliśmy najważniejsze sprawy dotyczące funkcjonowania sektora paliwowo-energetycznego, w którym w związku zapowiedziami, a właściwie to już działaniami rządu w ramach transformacji energetycznej, narasta konflikt – powiedział Jarosław Grzesik przewodniczący Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”.

Grzesik podsumował spotkanie krótko:

- Wobec całkowitego braku dialogu społecznego w naszych branżach, ewidentnego łamania praw pracowniczych i związkowych oraz realnego zagrożenia utraty miejsc pracy, podjęto decyzję o przeprowadzeniu akcji protestacyjnej.

Szef Sekretariatu zapowiedział, że w najbliższym czasie szczegóły zostaną omówione przez sztab protestacyjno-strajkowy, a jego decyzje zostaną ogłoszone podczas specjalnej konferencji prasowej 25 maja w warszawskiej siedzibie Związku.

Zaostrza się też sytuacja w grupie TAURON. Wczoraj po raz kolejny przed siedzibą zarządu TAURON-u w Katowicach odbył się tzw. protest samochodowy, a toczące się w tej atmosferze rozmowy zakończyły się fiaskiem. Pisaliśmy to tym tutaj>>>>

O rozwoju sytuacji w tych sektorach będziemy informowali na bieżąco.

źródło KK

(mj)