AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Informacje dla związkowców
Odszkodowania za powołania na ćwiczenia wojskowe w stanie wojennym
2017-09-01
Działacze opozycji, którzy po roku 1981 zostali powołani do odbycia zasadniczej służby wojskowej mogą liczyć na odszkodowanie od Skarbu Państwa za poniesioną krzywdę

W związku z ukazaniem się publikacji IPN Inteligentna forma internowania – ćwiczenia i powołania do Ludowego Wojska Polskiego jako forma represji po 13 grudnia 1981r. informujemy, że na podstawie art. 8a ustawy z dnia 23.02.1991r. o uznaniu za nieważne orzeczeń wydanych wobec osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego,  osobom, które w okresie od dnia 1 listopada 1982 r. do dnia 28 lutego 1983 r. pełniły czynną służbę wojskową, do której odbycia zostały powołane za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego, przysługuje od Skarbu Państwa odszkodowanie za poniesioną szkodę i zadośćuczynienie za doznaną krzywdę. Czynna służba wojskowa to m. in. zasadnicza służba wojskowa a także szkolenia wojskowe.

Książka Inteligentna forma internowania – ćwiczenia i powołania do Ludowego Wojska Polskiego jako forma represji po 13 grudnia 1981r zawiera zweryfikowaną listę osób poddanych represji, które w okresie od 1 listopada 1982 r. do 28 lutego 1983 r.  zostały powołane do odbycia zasadniczej służby wojskowej oraz listę osób powołanych na trzymiesięczne szkolenie żołnierzy rezerwy w ramach czynnej służby wojskowej.

Publikacja IPN jest dostępna w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa.