Związkowcy pielgrzymowali do Częstochowy
2018-09-18
Już po raz 36. związkowcy z NSZZ „Solidarność” uczestniczyli w Pielgrzymce Ludzi Pracy do Częstochowy. W tym roku dziękowaliśmy za niepodległą Polskę oraz wolne niedziele

36. Pielgrzymka Ludzi Pracy do Częstochowy w tym roku miała wyjątkowy charakter, gdyż przypadła w roku stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości. – Dzisiaj nie dzielimy się na górników, hutników czy lekarzy. Dzisiaj jesteśmy wielką solidarnością ludzi pracy. I właśnie to było marzeniem błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki – powiedział Piotr Duda. – Ta pielgrzymka odbywa się również w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości. A doskonale wiemy jak duży wkład w wolną Polskę mają ludzie pracy. Jest im za co dziękować, bo to w dużej mierze dzięki nim żyjemy w wolnym i demokratycznym kraju – mówił przewodniczący KK.

Tegoroczna pielgrzymka odbyła się pod hasłem „My chcemy Boga”. Podczas uroczystej mszy św. sprawowanej przez JE  ks. abpa Józefa Kupnego związkowcy modlili się  o dobrą pracę oraz dziękowali za wolne niedziele od handlu - Zbieramy się tutaj jako ludzie pracy w tym wyjątkowym dziele tworzonym przez ks. Jerzego Popiełuszkę - podkreślił Piotr Duda. - Zbieramy się po raz 36. Widzimy się tu w wolną niedzielę. Mamy wolną niedzielę dla Boga i rodziny, bo wymodliliśmy to.

Homilię wygłosił JE ks. abp Andrzej Dzięga, który  pochwalił programy społeczne rządu oraz działania „Solidarności”.

W Pielgrzymce Ludzi Pracy do Częstochowy uczestniczyli związkowcy z Regionu Wielkopolski Południowej  m.in. z  NSZZ „Solidarność” FWR „Runotex”, Nestle Polska Oddział Kalisz, WSK-PZL Kalisz, EKK Wagon, Pracowników Oświaty i Wychowania w Pleszewie, Energia – Operator Oddział Kalisz.