Pamiętamy o Sierpniu 1980
2018-09-03
Pamiętamy o Sierpniu 1980
Region NSZZ „Solidarność” Wielkopolska Południowa uczcił 38. rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ "Solidarność".

Uroczysta msza św. odbyła się w kościele oo. Jezuitów w Kaliszu. Podczas nabożeństwa modlono się w intencji pomyślności Polski, Polaków, polskich rodzin i NSZZ „Solidarność”  Jednym z koncelebrantów był ks. Bogdan Tyc diecezjalny duszpasterz ludzi pracy, który podkreślił wartość i wagę wydarzeń Sierpnia 1980 r.

Po nabożeństwie, w Ogrójcu klasztoru oo. Jezuitów wiązanki kwiatów złożyły delegacje związkowców NSZZ „Solidarność” Wielkopolska Południowa, poseł na Sejm RP Jan Mosiński, przedstawiciele władz Miasta Kalisza: prezydent Miasta Kalisza Grzegorz Sapiński, przewodniczący Rady Miasta Kalisza Andrzej Plichta oraz przewodniczący Klubu Radnych PiS Tadeusz Skarżyński, w imieniu miejskich struktur Prawa i Sprawiedliwości  Sławomir Lasiecki, oraz dyrektor V Liceum Ogólnokształcącego w Kaliszu Beata Schulz w asyście pocztu sztandarowego Jednostki Strzeleckiej 4141 „Strzelec” . W uroczystościach uczestniczyły także poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”: Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa, WSK- PZL Kalisz S.A., Nestle Polska Oddział Winiary w Kaliszu, FWR „Runotex”, ZLK w Ostrowie Wlkp. oraz Energia-Operator Oddział Kalisz.

autor zdjęć Łukasz Wolski