Dzień Solidarności i Wolności
2018-08-31
Dzień Solidarności i Wolności
Polskie święto państwowe, obchodzone co roku 31 sierpnia w rocznicę porozumień sierpniowych.

Dzień Solidarności i Wolności – polskie święto państwowe, obchodzone co roku  31 sierpnia w rocznicę porozumień sierpniowych, ustanowione w celu upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności  i niepodległości przeciwko ustrojowi PRL, łamaniu praw człowieka  i obywatela z 1980 roku, który zapoczątkował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej  i Wschodniej.

Utworzenie NSZZ "Solidarność" wynikło z fali strajków ogólnopolskich. Pierwsze wystąpienia pojawiły się na Lubelszczyźnie po tym, jak 1 lipca 1980 r. rząd ogłosił podwyżki cen mięsa i wędlin. Wtedy strajki podjęły Państwowe Zakłady Lotnicze w Świdniku, następnie przyłączały się: Fabryka Samochodów Ciężarowych w Lublinie, Fabryka Maszyn Rolniczych "Agromet" , Lubelskie Zakłady Naprawy Samochodów , Zakłady Azotowe "Puławy", a  18 lipca protestowało już około 70. zakładów. Bardzo szybko strajki objęły całą Polskę. Miały tak ogromny zasięg, że władze pomimo wprowadzanych represji nie były w stanie stłumić ich siłą i podjęły rokowania w Szczecinie i Gdańsku. Punktem kulminacyjnym  Sierpnia 1980 było podpisanie porozumień kolejno - w  Szczecinie (30 sierpnia), w  Gdańsku  i w  Jastrzębiu Zdroju (3 września)). Za symboliczną datę przyjmuje się dzień 31 sierpnia - podpisanie porozumienia w Gdańsku gdzie Międzyzakładowy Komitet Strajkowy wysunął listę 21 postulatów, na których czele umieszczono żądanie utworzenia wolnych związków zawodowych jako prawdziwego reprezentanta robotników. Pozostałe dotyczyły przestrzegania praw i wolności konstytucyjnych, zniesienia przywilejów partyjnych, a także poprawy warunków bytowych społeczeństwa.

Dzień 31 sierpnia został ustanowiony świętem państwowym przez  Sejm RP w dniu 27 lipca 2005.

Święto było obchodzone po raz pierwszy w 25. rocznicę powstania NSZZ ”Solidarność” i  porozumień sierpniowych  zawartych pomiędzy władzami komunistycznymi a przedstawicielami robotniczych komitetów strajkowych, w dniu 31 sierpnia 2005 roku. Główne uroczystości odbyły się w Gdańsku.