Kolejarze zapraszają wyścigi drezyn
2018-06-13
Kolejarze zapraszają wyścigi drezyn
Już w sobotę 16 czerwca w Wieruszowie odbędą się III Mistrzostwa Polski w Wyścigach Drezyn Ręcznych oraz imprezy towarzyszące. W zawodach mogą wziąć udział wszystkie chętne drużyny.

16 czerwca na bocznicy kolejowej Pfleiderer S.A. w Wieruszowie od godz. 10.00 odbędą się III Mistrzostwa Polski w Wyścigach Drezyn Ręcznych oraz imprezy towarzyszące.  W zawodach mogą wziąć udział wszystkie chętne drużyny.

Warunkiem udziału w imprezie jest zgłoszenie u organizatora ekipy składającej się z czterech pełnoletnich osób w godz. 10.00 - 11.00 w dniu zawodów.

Zawody rozgrywane będą na dwóch równoległych torach. Drużyna, która wygra przechodzi dalej, a przegrana odpada. Zawody poprowadzi trójka sędziów instruktorów kolejowych, do których będzie należeć ostateczna decyzja od której nie ma odwołania.

Zwycięskie ekipy otrzymają voucher na pobyt weekendowy w dowolnie wybranym ośrodku wypoczynkowym Natura Tour. Zdobywcy I, II, i III miejsca zostaną uhonorowani pucharami, wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe medale. Podczas zawodów będą organizowane konkursy z nagrodami. Na miejscu można liczyć na posiłki z kuchni polowej i catering biesiadny.

- Oprócz drezyn ręcznych wyścigowych uczestnicy będą mogli spróbować swoich sił w jeździe na rowerach szynowych. Atrakcją będzie „maluch” przerobiony do jazdy po torach wraz z zestawem wagoników.

Atrakcją będzie także pociąg „pod parą” prowadzony parowozem TKh z KSK Wrocław na trasie Wieruszów (Podzamcze) Wieruszów Miasto, Bocznica Pfleiderer, Pieczyska, Czastary i z powrotem. Pierwszy kurs rozpocznie się ok. 10:35, ostatni ok.17:00. Planowane są 3 kursy. Przejazd pociągiem będzie dla każdego bezpłatny - zapowiada Zdzisław Jasiński.