Złoty Jubileusz o. Bronisława Sroki SJ
2018-06-06
 Złoty Jubileusz o. Bronisława Sroki SJ
W 1968 r. o. Bronisław Sroka, jezuita i działacz opozycji PRL, przyjął święcenia kapłańskie

17 czerwca 2018 r. o. Bronisław Sroka będzie obchodził 50-lecie święceń kapłańskich.  Z tej okazji w Sanktuarium Serca Jezusa Miłosiernego w Kaliszu o godz. 13.00 zostanie odprawiona  uroczysta msza św. jubileuszowa.

O. Bronisław Sroka SJ swoje życie poświęcił Bogu i Ojczyźnie.  Już jako uczeń gdańskiego liceum brał udział w konspiracji antykomunistycznej. Aresztowany przez Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego, skazany w maju 1953 na pięć lat pozbawienia wolności. Zmuszony do przymusowej pracy w kopalni Kościuszko-Nowa w Jaworznie. Wstąpił do nowicjatu jezuitów w Kaliszu. W 1968 roku przyjął święcenia kapłańskie. W latach 1969-1974 studiował na KUL-u. Uczestnik konspiracji Ruchu. Aresztowany w lipcu 1970, uwolniony 31 stycznia 1971. W latach 1974-1977 był duszpasterzem akademickim w Gdańsku. W 1977 był jednym z działaczy Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela.

O. Bronisław Sroka został odznaczony przez prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski.

W 2003 roku osiadł w Kaliszu.