XI Święto Dziękczynienia „Dziękujemy za niepodległość” z udziałem Prezydenta
2018-06-04
Z udziałem Prezydenta Andrzeja Dudy, członków parlamentu, rządu i Przewodniczącego "S" odbyło się w niedzielę XI Święto Dziękczynienia. Tegoroczne hasło to: „Dziękujemy za niepodległość”.

Gośćmi uroczystości byli kombatanci a homilię wygłosił abp Grzegorz Ryś. Prezydent zapalił dziewiętnastowieczną świecę, która jest darem od Papieża Piusa IX, który został przekazany wraz z życzeniem, by zapalić ją wtedy kiedy Polska odzyska niepodległość. Po raz pierwszy świeca zapłonęła w 1920 roku.
-  Jestem ogromnie wdzięczny wszystkim tym, którzy od 1939 r. walczyli o wolną, suwerenną, niepodległą Polskę; nie byłoby tej Polski, którą mamy dzisiaj, gdyby nie wasze męstwo, gdyby nie wasza odwaga (...) Dziś spotkał mnie ten zaszczyt, że mogłem ją [świecę]  zapalić jako drugi - znów w wolnej, niepodległej, suwerennej Polsce - powiedział Prezydent Andrzej Duda.

- Solidarność walnie przyczyniła się do odzyskania przez Polskę niepodległości po ciemnych latach komunistycznej niewoli. W 2017 roku Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” postanawia świętować jubileuszowy rok  pod  hasłem „Solidarność dla Niepodległej”.  Dlatego podczas tej ważnej dziękczynnej uroczystości z udziałem najwyższych władz, biskupów, kombatantów, Solidarności nie mogło zabraknąć. Były poczty sztandarowe z całego kraju. Solidarność była, jest i będzie strażnikiem polskiej niepodległości- powiedział Tysol.pl Przewodniczący "S" Piotr Duda
- W związku z przypadającą w roku 2018 setną rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości, zważywszy na wkład Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” w przywróceniu naszej Ojczyźnie pełni swobód demokratycznych i przynależnego Jej prawa do suwerennych decyzji wobec jej obywateli, Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” postanawia świętować jubileuszowy rok  pod  hasłem „Solidarność dla Niepodległej”.  - głosi uchwała KK nr 31/17 ws. hasła na rok 2018 podjęta w Gdańsku 11 grudnia 2017 r. przez Komisję Krajowa NSZZ „Solidarność”.