AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Prawo do zadośćuczynienia dla internowanych ważne jeszcze przez miesiąc
2017-10-12
Osoby internowane mogą składać pozwy o zadośćuczynienie tylko do 19 listopada 2017 roku. Po tej dacie roszczenia ulegną przedawnieniu

Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Wielkopolska Południowa informuje, że prawo osób internowanych do żądania odszkodowania i zadośćuczynienia na podstawie ustawy z dnia 19.12.2008 r. o zmianie ustawy o uznaniu za nieważne orzeczeń wydanych wobec osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego (Dz.U. z 2009 r. nr. 14, poz. 74),   przedawni się 19 listopada 2017 roku  i  po tej dacie  jego dochodzenie  będzie nieskuteczne.

Pozew przeciwko Skarbowi Państwa o odszkodowanie / zadośćuczynienie, do dnia 19 listopada 2017r należy złożyć w dwóch egzemplarzach (osobiście lub listem poleconym) w Wydziale Karnym Sądu Okręgowego właściwego dla aktualnego bądź ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce, dołączając do niego stosowne dowody (dokumenty, świadkowie).

W razie śmierci osoby uprawnionej, roszczenie o odszkodowanie/zadośćuczynienie przechodzi na małżonka, dzieci i rodziców.

Magdalena Brzeżańska