AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Sukces „Solidarności” w ZZOZ w Ostrowie Wlkp.
2017-09-25
„Solidarność” w ostrowskim szpitalu wynegocjowała podwyżki wynagrodzenia zasadniczego dla pracowników z płacą zasadniczą poniżej 2000 zł.

Do negocjacji przystąpiło pięć związków zawodowych reprezentujących poszczególne grupy zawodowe. Jak podkreśla Barbara Stodolna przewodnicząca MK NSZZ „S” ZZOZ w Ostrowie Wlkp. rozmowy z dyrekcją były trudne. Przez dwa tygodnie  negocjacji nie udało się osiągnąć satysfakcjonującego związkowców  porozumienia z dyrekcją szpitala, dotyczącego sposobu podwyższania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników zatrudnionych w podmiocie leczniczym.

Ustawa z 8. 06.2017r. została przez związki zawodowe uznana za krzywdzącą, ponieważ współczynniki pracy w niej zawarte nie spełniają oczekiwań pracowników. Dlatego wymaganego przez ustawę porozumienia nie podpisano. Dyrektor skorzystał,  na mocy ustawy, z prawa do wydania rozporządzenia o podwyższeniu najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników zatrudnionych w podmiocie leczniczym.

Przez kilka lat NSZZ " Solidarność" w ostrowskim szpitalu apelowała o podwyższenie płacy zasadniczej pracownikom szpitala, która nie przekraczała 2000zł.  W negocjacjach na temat realizacji ustawy, udało się, po burzliwych dyskusjach, uzyskać zgodę pozostałych związków zawodowych właśnie w tej kwestii .

– To wielki sukces – podkreśla Barbara Stodolna- „Solidarność” od dawna walczyła o podwyższenie wynagrodzenia dla tych pracowników. Aż  277 osób zostanie objęte tą regulacją. Są to w większości członkowie naszego Związku.