AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Protest NSZZ „Solidarność” przed siedzibą KE w Warszawie
2017-09-18
Niższy wiek emerytalny dla kobiet to przywilej, a nie dyskryminacja – podkreślają związkowcy NSZZ „Solidarność”. Protestujący w Warszawie domagali się zachowania zróżnicowanego wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn

W sobotę, 16 września, przed siedzibą Komisji Europejskiej w Warszawie zebrali się związkowcy z NSZZ „Solidarność”, aby wyrazić swój sprzeciw wobec działań KE, która wszczęła wobec Polski postępowanie o naruszenie unijnych przepisów. Chodzi głownie o obniżenie wieku emerytalnego i zróżnicowanie go w zależności od płci. Od 1 października będą obowiązywać w Polsce przepisy uprawniające do przejścia na emeryturę kobiet w wieku 60 lat i mężczyzn w wieku 65 lat. Takie zróżnicowanie to według Komisji Europejskiej przejaw dyskryminacji. - Biurokraci z Komisji Europejskiej mają czelność mówić, że w naszej kochanej ojczyźnie Polki są dyskryminowane. To nieporozumienie! - mówił Piotr Duda podczas pikiety. - Przywrócenie wieku emerytalnego jest zgodne z naszą konstytucją, z prawem traktatowym, jest decyzją Polek i Polaków i nic do tego biurokratom z Brukseli – podkreślał szef NSZZ "Solidarność" i wręczył  europosłowi PiS Ryszardowi Czarneckiemu petycję w tej sprawie do szefa KE Jeana-Claude'a Junckera.

Związkowcy protestujący w obronie zachowania zróżnicowanego wieku emerytalnego trzymali transparenty z hasłami” "Nasze prawo, nasz wybór", "Polska szanuje polskie kobiety".  NSZZ „Solidarność” zapowiada, że jeśli będzie to konieczne, związkowcy pojadą protestować do Brukseli.

W pikiecie wzięli udział również związkowcy z Regionu NSZZ „Solidarność” Wielkopolska Południowa.

(mp)
zdjęcia: Zbigniew Buśka, Łukasz Kulas, Zdzisław Lange