AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Kolejarze pamiętają o rocznicach
2017-09-06
Związkowcy z ZLK w Ostrowie Wlkp. wzięli udział w gdańskich obchodach upamiętniających podpisanie Porozumień Sierpniowych, następnie w Szymankowie oddali hołd ofiarom II wojny światowej

31 sierpnia br. kolejarze z Zakładu Linii Kolejowych w Ostrowie Wielkopolskim zawitali do Gdańska, by uczestniczyć w uroczystościach NSZZ Solidarność upamiętniających 37. rocznicę podpisania porozumień sierpniowych rozpoczęły się mszą w bazylice św. Brygidy w Gdańsku. Stamtąd zgromadzeni przeszli przed bramę stoczni numer 2, gdzie kwiaty złożyli m.in.: arcybiskup Sławoj Leszek Głódź, wojewoda Dariusz Drelich, marszałek senatu Stanisław Karczewski, prezes TVP Jacek Kurski, poseł i szef „Solidarności Walczącej” Kornel Morawiecki, a także delegacja Krajowej Sekcji Kolejarzy NSZZ Solidarność.  W obchodach  nie uczestniczył przewodniczący NSZZ Solidarność Piotra Dudy, który w tym czasie brał udział w centralnych uroczystościach rocznicowych w Lubinie.

Dzień później w Szymankowie kolejarze uczestniczyli w mszy św.  w intencji ofiar II wojny światowej w kościele parafialnym pw. Św. Floriana w Szymankowie. W pierwszych godzinach wojny niemieckim najeźdźcom opór stawiano także  na Pomorzu. Do historii przeszła heroiczna walka kolejarzy i celników toczona w rejonie Szymankowa. Niemcy rozstrzelali 40 osób - 21 kolejarzy i celników (w tym dwie kobiety) oraz ok. 20 członków ich rodzin. To była kara za akcję skierowania na ślepy tor niemieckiego pociągu pancernego, dzięki czemu żołnierzom polskim udało się wysadzić w powietrze most kolejowy i pokrzyżować plany ataku niemieckiego.
 Rocznicowe uroczystości odbywały się także Tczewie, Malborku. W uroczystościach rocznicowych w Szymankowie wzięli udział przedstawiciel rządu, parlamentu, władz lokalnych.

W uroczystościach rocznicowych w Gdańsku i Szymankowie udział wzięli  Kolejarze z Zakładowej Organizacji Związkowej NSZZ "Solidarnośc" przy Zakładzie Linii Kolejowych w Ostrowie Wielkopolskim - poczet sztandarowy: Andrzej Cieślak, Łojek Roman, Dymarski Leszek, członek Prezydium Rady Krajowej Sekcji Kolejarzy – Zdzisław Jasiński, oraz PrzewodniczącyKomisji Zakładowej – Roman Zybała. Ostrowscy  kolejarze na uroczystościach w Gdańsku i Szymankowie reprezentowali także NSZZ "Solidarnośc" Region Wielkopolska Południowa.

Roman Zybała,
przewodniczący KZ NSZZ "S" ZLK w Ostrowie Wlkp.