AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Pikieta w obronie wieku emerytalnego
2017-09-01
Pikieta w obronie wieku emerytalnego
W odpowiedzi na działania KE ws. zróżnicowania wieku emerytalnego KK podjęła decyzje o zorganizowaniu akcji protestacyjnej. Pierwsza pikieta odbędzie się 16 września w Warszawie

Zarząd Regionu Wielkopolska Południowa organizuje wyjazd do Warszawy na pikietę   przeciwko działaniom Komisji Europejskiej ws. zróżnicowania wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn.

Akcja protestacyjna odbędzie się 16 września br. (sobota) w Warszawie przed siedzibą Biura Komisji Europejskiej. Protest rozpocznie się o godz. 12.00.

Zgłoszenia do udziału w manifestacji przyjmuje sekretariat ZR  tel.: 62/ 767 11 14; e-mail: regionwlkp@poczta.fm

Szczegóły dotyczące godzin odjazdu autokarów z poszczególnych miast z naszego Regionu zostaną podane w późniejszym terminie, po ustaleniu listy/liczby uczestników. Na zgłoszenia czekamy do 7 września br.

Decyzja o zorganizowaniu pikiety w Warszawie zapadła podczas obrad Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w Lubinie. Protest ma być odpowiedzią na zarzuty ze strony Komisji Europejskiej, która uważa zróżnicowany wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn za przejaw dyskryminacji. Ponadto KE zapowiedziała także naciski na polski rząd, aby ten zmienił przepisy dotyczące wieku emerytalnego – 60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn (przepisy wchodzą w życie 1 października 2017 r.). Takie działania Brukseli Solidarność uznała za bulwersujące i bezprawne. - To polskie władze, zgodnie z wolą społeczeństwa, podjęły decyzję ws. wieku emerytalnego – powiedział Marek Lewandowski rzecznik KK. Chcemy wysłać jednoznaczny sygnał unijnym urzędnikom, że nie odpuścimy tego tematu i będziemy z tym walczyć.

Piotr Duda natomiast uważa, że Niższy wiek emerytalny kobiet to przywilej, nie dyskryminacja; KE próbuje ingerować w suwerenne decyzje polskich obywateli (…) Podkreślamy, że emerytura to prawo, a nie obowiązek, a ustawa określa minimalny wiek emerytalny. Każdy ubezpieczony ma prawo podjąć decyzję o momencie zakończenia aktywności zawodowej Niższy wiek emerytalny kobiet to przywilej, nie dyskryminacja; KE próbuje ingerować w suwerenne decyzje polskich obywateli – czytamy w liście szefa „S” skierowanym do Komisji Europejskiej.

(mp)