Szkolenie na temat rad pracowników w Ostrowie Wlkp.
23 lutego 2010 roku, w siedzibie Oddziału NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa w Ostrowie Wlkp. odbyło się kolejne szkolenie z zakresu ustawy o informowaniu pracowników i przeprowadzaniu z nimi konsultacji.

Szkolenie prowadziła Konsultant województwa wielkopolskiego - Elżbieta Wdowczyk .
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele 11 zakładow pracy.

Uczestnicy ocenili nową procedurę wyboru członków rad pracowników jako trudną i nadmiernie skomplikowaną. Nowelizacja ustawy o informowaniu pracowników i przeprowadzaniu z nimi konsultacji wymaga, aby przedstawicieli pracowników do rad wybierali pracownicy zakładu pracy , a nie jak dotychczas związki zawodowe.

Prowadząca szkolenie Elżbieta Wdowczyk położyła nacisk na te właśnie zagadnienia, ułatwiając ich zrozumienie za pomocą prezentacji multimedialnej.

Konsultantka i uczestnicy spotkania prowadzili bardzo ożywioną dyskusję na temat funkcjonowania rad w poszczególnych zakładach.

Przedstawiciele rady pracowników przy MAHLE Krotoszyn zaprosili kol.Elżbietę na odrębne spotkanie-szkolenie z udziałem członków rady pracowników  ich zakładu pracy.