Rady pracownicze - nowe zasady. Spotkanie w Wieruszowie.

16 lutego odbyło się w Wieruszowie, w siedzibie Oddziału, spotkanie poświęcone funkcjonowaniu rad pracowników.

Elżbieta Wdowczyk – konsultant województwa wielkopolskiego d.s  rad pracowników przedstawiła nowe zasady wyboru rad pracowników oraz kwestie związane z procesem i zakresem informowania pracowników.

W spotkaniu brali udział zarówno przedstawiciele  rad pracowników jak i przedstawiciele organizacji „Solidarność” - sygnatariuszy porozumień z pracodawcą w zakresie informowania pracowników.Nowe zasady wynikające ze znowelizowanej ustawy o informowaniu pracowników i przeprowadzaniu z nimi konsultacji mogą bowiem zaskoczyć organizacje związkowe, które przed 24.05.2006 r zawarły porozumienia z pracodawcami.

Po raz kolejny podnoszono niejasność sformułowań i brak precyzyjnych zapisów w ustawie.

Kwestie wyboru nowych rad i procesu informowania pracowników wzbudziły żywą dyskusję. Dzięki przedstawicielom z Pfleiderer Prospan S.A.i Tudor sp. z o.o (d.Wólczanka) z Wieruszowa, „Witar” Tartak z Tybli, Spółdzielni Mleczarskiej w Sokolnikach i DROP S.A. w Ostrzeszowie „znaleziono” szereg praktycznych rozwiązań przepisów ustawy. Czasem niekonwencjonalnych.

Spotkanie potwierdziło, ze nawet tak trudne tematy można omawiać w sympatycznej atmosferze i że nie liczy się ilość (uczestników) – ale jakość.

Konsultant województwa wielkopolskiego – Elżbieta Wdowczyk