Szkolenie w Kaliszu

8 kwietnia 2010 roku w biurze Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność"” Wielkopolska Południowa w Kaliszu odbyło się kolejne z cyklu szkoleń związanych z radami pracowniczymi.

Uczestnicy szkolenia mieli możliwość zapoznania się – i przyswojenia – krok po kroku – procedury wyboru członków rad pracowników. Zakres działania rad nie uległ zmianie w stosunku do poprzedniej wersji ustawy, jednak konsultant ds. rad pracowników Elżbieta Wdowczyk, omówiła również szczegółowo uprawnienia rad pracowników. Jak zwykle kontrowersyjne okazały się zapisy ustawy dające możliwość pracodawcom „utajnienia” dokumentów lub wręcz odmowy przekazania informacji. W praktyce przepisy te są nadużywane. Uczestnicy szkolenia żywo dyskutowali i wymieniali doświadczenia związane z funkcjonowaniem rad pracowników.

Zaskoczeniem dla wszystkich  była obecność telewizji kablowej Multimedia Kalisz. Krótka relacja ze szkolenia ukazała się na antenie telewizyjnej.