AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Informacje dla związkowców
Uwaga! Zmiany w przepisach
2017-01-05
Uwaga! Zmiany w przepisach
Ważne informacje dla organizacji zakładowych działających u pracodawców zatrudniających od 20 do 50 pracowników

W związku ze zmianami kodeksu pracy dotyczącymi regulaminów wynagradzania i regulaminów pracy, wprowadzonymi ustawą z dnia 16.12.2016r o o zmianie niektórych ustaw w celu poprawy otoczenia prawnego przedsiębiorców informujemy, że organizacje zakładowe działające u pracodawców zatrudniających od 20 do 50 pracowników nie mają powodów do obaw.

Zmienione przepisy art. 77² kp  zobowiązujące tylko pracodawców zatrudniających co najmniej 50 pracowników do zawierania regulaminów wynagrodzeń oraz zmienione przepisy art.104 kp  zobowiązujące tylko pracodawców zatrudniających co najmniej 50 pracowników do zawierania regulaminów pracy, nie mają wpływu na ważność dotychczas funkcjonujących regulaminów.

Obowiązujące przepisy prawa nie przewidują możliwości wypowiedzenia czy też wygaśnięcia dotychczasowych regulaminów obowiązujących u pracodawców zatrudniających  od 20 do 50 pracowników.

Magdalena Brzeżańska