AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Szkolenia
Kurs komputerowy dla seniorów
2017-02-20
Kurs komputerowy dla seniorów

Skala zastosowań urządzeń wykorzystujących  technologie cyfrowego przetwarzania oraz transmisji danych jest tak olbrzymia i dotyczy tak wielu dziedzin codziennego życia, iż brak podstawowej wiedzy w tym zakresie jest porównywalny do zjawiska analfabetyzmu, jakie dotykało XIX wieczne społeczeństwo. Wykluczenie cyfrowe to ważny czynnik bezrobocia wśród roczników 50+, jest też często powodem ograniczenia aktywności społecznej. Aby poprawić samoocenę i wpłynąć pozytywnie na komfort życia seniorów, seniorzy mogą skorzystać z bezpłatnego kursu komputerowego, w którego przygotowanie włączyła się regionalna „Solidarność”.

Kurs komputerowy dla seniorów jest zaplanowany na pierwsze półrocze bieżącego roku. Będzie składał się z dwugodzinnych lekcji, które odbywać się będą w tygodniowych odstępach. Kurs obejmie podstawowe zagadnienia związane z obsługą programów komputerowych i Internetu. Uczestnicy poznają system Windows, nauczą się tworzyć pliki tekstowe, odtwarzać muzykę i filmy. Ponadto poznają zasady funkcjonowania Internetu, w tym komunikatorów i portali społecznościowych.

Kurs komputerowy da seniorów jest bezpłatny. Jedynym warunkiem jaki trzeba spełnić aby uczestniczyć w kursie jest chęć i mocna postanowienie nauki. Zapisy prowadzi sekretariat Zarząd Regionu.

Tego typu kursy odbyły się już w Piotrkowie Trybunalskim i Kielcach i cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Kurs realizowany jest w ramach projektu „Senior XXI wieku”