AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Szkolenia
Związek musi myśleć perspektywicznie
2016-05-25
Jak stworzyć strategię działania organizacji związkowej oraz jak istotne jest dzielenie się informacjami dowiedzieli się uczestnicy szkolenia „Profesjonalizm organizacji zakładowej”.

Celem szkolenia „Profesjonalizm organizacji zakładowej” jest przede wszystkim wypracowanie strategii działania organizacji zakładowej oraz poprawienie relacji interpersonalnych w organizacji. - Szkolenie ma pokazać jak opracować plan działania dla organizacji zakładowych na określony czas - mówiła Maria Kościńska z Działu Szkoleń Komisji Krajowej. - Ważne jest, żeby zbudować wśród związkowców świadomość, że każdy może wpływać na sposób funkcjonowania komisji zakładowej. Warto w tym miejscu zaznaczyć że dzielenie się informacjami także wpływa na budowanie partnerskich relacji w miejscu pracy – wyjaśniała trenerka KK.

Uczestnicy szkolenia wspólnie zastanawiali się dlaczego pracownicy potrzebują NSZZ „Solidarność”, jak ważna jest komunikacja społeczna w działalności związkowej i co sprawia, że organizacja postrzegana jest jako profesjonalna. Największe zainteresowanie wzbudziło zagadnienie dotyczące opracowania strategii działania organizacji związkowej. - Związek musi myśleć perspektywicznie – podkreślała Maria Kościńska. - Każda organizacja, żeby działać profesjonalnie powinna mieć ustaloną przemyślaną strategię. Nie tylko na najbliższe miesiące, ale na całą kadencję. Sami uczestnicy szkolenia podkreślali, że dowiedzieli się jak ważne dla funkcjonowania komisji zakładowej jest wytyczanie celów.

W szkoleniu uczestniczył także przewodniczący ZR Jarosław Wilner, który korzystając z okazji opowiedział związkowcom czego Zarząd Regionu oczekuje od organizacji związkowych. - Brakuje nam przede wszystkim kontaktu, bieżącej informacji, oceny działalności ZR – mówił przewodniczący. - Jest tyle rzeczy, o których warto powiedzieć, o waszych sukcesach, żeby było wiadomo, że związek zawodowy nie tylko się martwi i negocjuje, ale także się bawi. Jarosław Wilner.
Szkolenie odbyło się w Ostrowie Wielkopolskim 19 – 20 maja br. Kolejne szkolenie prowadzone przez Marię Kościńską, tym razem dla liderów związkowych, odbędzie się 1-2 czerwca br., także w Ostrowie Wielkopolskim.

Więcej zdjęć ze szkolenia w zakładce "Galerie".

(mp)