AktualnościPrace i dokumenty RegionuInformacje dla związkowcówSzkolenia
Prace i dokumenty Regionu
Region Wielkopolska Południowa popiera akcję protestacyjną Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia
2016-09-22
Prezydium ZR przekazało strukturom NSZZ "Solidarność" związanym z ochroną zdrowia i Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" stanowisko w tej sprawie.

W dniu 20 września 2016 roku - Prezydium ZR na wniosek Przewodniczącego KZ ze Szpitala w Kaliszu Władysława Gorzkiewicza i komisji zakładowych NSZZ „Solidarność” reprezentujących wszystkie grupy zawodowe pracujące w ochronie zdrowia, przyjęło stanowisko popierające akcję protestacyjną Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” , dziękując za jej przeprowadzenie.

Czytaj Stanowisko

Prezydium Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa

ws. poparcia akcji protestacyjnej Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”

Akcja protestacyjna działaczy z Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność i jego przewodniczącej Marii Ochman wywołała ulgę wśród członków NSZZ "Solidarność" zatrudnionych w placówkach ochrony zdrowia w naszym Regionie.

Szczególne nadzieje z wreszcie zdecydowanym działaniem szczebla krajowego NSZZ "Solidarność" wiążą pracownicy Szpitala w Kaliszu. Trudno na dziś ocenić, na ile „bicie głową w mur” (jak by się wydawało), czyli merytoryczne i na argumenty rozmowy przewodniczącego KZ Władka Gorzkiewicza z Sekretariatem, dało tak pozytywne efekty, jednak niewątpliwie kol. Władka można uznać za co najmniej inicjatora i siłę napędową obecnych wydarzeń.

Przewodniczący KZ NSZZ "Solidarność" przy Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. Ludwika Perzyny w Kaliszu spowodował zainteresowanie problemem na szczeblu Regionu i następnie na Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Już w czerwcu i lipcu 2016 roku problem braku uregulowań w zakresie minimalnego wynagrodzenia pracowników podmiotów leczniczych i systemowego uregulowania wzrostu wynagrodzeń dla wszystkich grup zawodowych zatrudnionych w ochronie zdrowia był tematem dominującym w Regionie. W związku z tym, 1 lipca 2016 roku Zarząd Regionu przyjął i skierował na do wszystkich struktur NSZZ "Solidarność" związanych z ochroną zdrowia i na szczebel krajowy stanowisko.

Czytaj Stanowisko nr 2/2016

Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ "Solidarność"

ws. systemowego uregulowania wzrostu wynagrodzeń dla wszystkich grup zawodowych, zatrudnionych w ochronie zdrowia.

(ew)