Prace i dokumenty Regionu
Obrady Prezydium ZR przed posiedzeniem Zarządu Regionu
2010-09-21
Obrady Prezydium ZR przed posiedzeniem Zarządu Regionu
W dniu 17.09.2010r odbyło się posiedzenie Prezydium Zarządu Regionu. Najważniejszymi zagadnieniami - oprócz sytuacji w zakładach pracy naszego Regionu - były: prace nad wystawą "Drogi Solidarności AD 1980-2010" oraz przygotowania do akcji protestacyjnych

Wystawa zostanie otwarta w czwartek 30 września, o godzinie 17.00,  w Muzeum Ziemii Kaliskiej.

Skarbnik ZR przygotował projekt wpływów i wydatków na II półrocze. Prezydium ZR zarekomenduje ten plan na najbliższym posiedzeniu Zarządu Regionu.

Na drugą połowę września struktury ponadzakładowe NSZZ "Solidarność" zaplanowały kilka akcji protestacyjnych. 22 września w Warszawie odbędzie się manifestacja pracowników skarbowych, straży pożarnych i służby cywilnej, następnie  24 września odbędą się akcje kolejarzy a 29 września członków związku z Zakładu Linii Kolejowych. 29 września to dzień ogólnopolskiej manifestacji w Warszawie. Prezydium omówiło również sprawy związane z finansowaniem tych akcji.

Na ocenie sytuacji w zakładach pracy i organizacjach NSZZ "Solidarność" w naszym Regionie  ciąży przede wszystkim trudna sytuacja w przemyśle lekkim. Spółka VIP w Sycowie, FASHION w Wieruszowie i WISTIL  w Kaliszu to kolejne przykłady upadku tego przemysłu. Narasta problem zatrudnienia ludzi, którzy niebawem stracą pracę. Od strony prawnej wspomaga pracowników Biuro Konsultacyjno-Negocjacyjne ale likwidacja zakładów zbliża się nieuchronnie.

Kolejne zagrożenie dla pracowników może stanowić "mglista" przyszłość Zakładu Linii Kolejowych w Ostrowie Wlkp. Przewodniczący Zarządu Regionu przekonał WKDS i parlamentarzystów do wspólnego działania na rzecz  utrzymania samodzielności tego Zakładu, który jest w dobrej kondycji ekonomiczno-finansowej.

W innych zakładach i organizacjach sytuacja nie jest aż tak drastyczna, co nie znaczy, że nie ma problemów. Pracodawcy łamią prawo pracy, stąd nieodzowna pomoc Biura Konsultacyjno-Negocjacyjnego i Biura Prawnego. W kilku zakładach trwają negocjacje układów zbiorowych i  regulaminów.

Posiedzenie Zarządu Regionu odbędzie się w piątek, 24 września o godz.10.00