Prace i dokumenty Regionu
Prezydium Zarządu Regionu
2010-08-28
Prezydium Zarządu Regionu
Podczas posiedzenia Prezydium ZR zostały omówione kwestie związane z organizacją Festynu Rodzinnego i obchodami 30. rocznicy powstania NSZZ „S” .

Najważniejszym tematem zebrania prezydium było szczegółowe dopracowanie planu Festynu Rodzinnego w Gołuchowie. Wiadomo już, że gwiazda wieczoru - Gang Marcela wystąpi na zakończenie imprezy, ok. godz. 20.30.  a festyn poprowadzi Piotr Bigora,  aktor Teatru im. W. Bogusławskiego w Kaliszu, członek NSZZ „S”. Bardzo duże zainteresowanie festynem, nie tylko ze strony członków naszego Związku, może spowodować niewielkie kłopoty z komunikacją, ale zapewniamy, że poradzimy sobie z każdą ewentualną trudnością. Nie jesteśmy jeszcze w stanie oszacować ile osób może pojawić się sobotę w na festynie w Gołuchowie – powiedział Jan Mosiński.

Kolejnym punktem obrad było omówienie spraw związanych z pozostałymi uroczystościami zaplanowanymi z okazji 30. rocznicy powstania „Solidarności”. Msza św. W intencji Ojczyzny i NSZZ „Solidarność” odbędzie  w Kościele Jezuitów, 5 września o godz. 13.00. Jak zwykle liczymy na obecność Pocztów Sztandarowych z całego regionu – powiedział przewodniczący ZR. W programie obchodów przewidziana jest wystawa w Muzeum Ziemi Kaliskiej pt. Drogi do Solidarności 1980 – 2010, która odbędzie się 30 września  o godz. 17.00. Członkowie Prezydium przekazali informacje o sytuacjach w poszczególnych zakładach pracy z naszego regionu. Elżbieta Wdowczyk przedstawiła sytuację w zakładach pracy w Kaliszu oraz Sycowie, Przemysław Woliński omówił sytuację w Spomasz Pleszew, natomiast Grzegorz Majchrzak przedstawił sytuację zakładów pracy z Ostrowa Wielkopolskiego.

Prezydium przygotowało również wstępne materiały na posiedzenie Zarządu Regionu, które ma się odbyć 24 września.