Wybory w NSZZ "Solidarność"
Wybory wśród artystów w NSZZ "Solidarność"
2018-03-14

Organizacje zakładowe NSZZ "Solidarność" funkcjonują nie tylko w „zwykłych” zakładach pracy, ale „Solidarność” szczyci się przynależnością profesorów i pracowników ze Szkoły Muzycznej oraz artystów z Filharmonii Kaliskiej.

Przy wysokiej frekwencji, w sympatycznej atmosferze, sprawnie przeprowadzone zostały wybory zarówno w Państwowej Szkole Muzycznej I i II stopnia w Kaliszu ( w dniu 6 marca 2018r) jak i wybory w Filharmonii Kaliskiej ( w dniu 8 marca 2018r).

W Szkole Muzycznej nastąpiła zmiana na funkcji przewodniczącego KZ – z przyczyn osobistych nie kandydowała dotychczasowa przewodnicząca Maria Droga, bardzo lubiana, szanowana osoba, która wniosła do NSZZ "Solidarność" wiele pozytywnych działań. Pałeczkę przejęło młode pokolenie – przewodniczącym został wybrany Mirosław Skowroński, którego zaufaniem obdarzyli wszyscy członkowie NSZZ "Solidarność". Agnieszka Drytkiewicz i Wojciech Musiał, z ramienia komisji zakładowej wspomagać będą przewodniczącego w działaniu na rzecz członków NSZZ "Solidarność". Komisję rewizyjna stanowią: Anna Bąk, Jakub Śmigielski, Łukasz Romanek.

W organizacji zakładowej NSZZ "Solidarność" przy Filharmonii Kaliskiej przewodniczącym KZ został wybrany po raz kolejny Nikodem Antosik, który uzyskał 100 % głosów w tajnym głosowaniu. Zaufanie do przewodniczącego wynika miedzy innymi z działań, jakie zostały podjęte w minionej kadencji na rzecz pracowników. Dyskusja przeprowadzona na zebraniu wskazała, że członkowie widzą szansę na rozwój NSZZ "Solidarność" – ale potrzeba do tego istotnej pomocy ze strony Regionu. Ustalono w tym celu scenariusz działań –  Region Wielkopolska Południowa czeka na sygnał.

Przewodniczącego KZ Nikodema Antosika wspierać będą w działaniach członkowie komisji zakładowej: Jacek Fabiniak, Marek Maciejewski, Paweł Synkiewicz. Kontrolę nad organizacja sprawować będzie komisja rewizyjna w składzie: Irena Światek, Włodzimierz Galas, Andrzej Pietrzak.

Wybory nadzorowała Elżbieta Wdowczyk