Wybory w NSZZ "Solidarność"
Nadzieja w OHP
2018-03-06

Przy bardzo dobrej frekwencji (nie przybył tylko jeden członek), organizacja zakładowa NSZZ "Solidarność" przy WWK OHP w Kaliszu, we wtorek 27 lutego 2018 roku, przeprowadziła wybory władz i elektorów do wyboru delegata na WZD Regionu. Jedynym kandydatem na przewodniczącego KZ był Piotr Szymczak, za wyborem którego głosowali wszyscy członkowie NSZZ "Solidarność".

Przewodniczącego wspierać będzie w realizacji celów związku, trzyosobowa komisja w składzie: Katarzyna Lizik, Aldona Roszkiewicz, Łukasz Dryka.

Kontrolę nad organizacją sprawować będą: Sylwia Matuszak, Dorota Stryjewska, Rodryg Bartosiewicz.

Po raz pierwszy od wielu lat spotkanie członków NSZZ "Solidarność" w OHP w Kaliszu odbyło się w atmosferze nadziei na bliską „normalność” - normalność w relacjach pracownik-pracodawca i w relacjach związek zawodowy - pracodawca. Pracownicy i członkowie NSZZ "Solidarność" wiążą duże nadzieje na właściwą koegzystencję w stosunkach pracy ze względu na osobę nowego komendanta Wielkopolskiego Wojewódzkiego Komendanta OHP (jeszcze p.o.) Adama Pękarskiego. Po przeprowadzonych wyborach dyskusja z komendantem, specjalnie przybyłym z Poznania na zebranie w Kaliszu, wykazała jak wiele problemów w zakresie indywidulanego i zbiorowego prawa pracy, odziedziczonych po poprzedniej władzy, będzie trzeba krok po kroku rozwiązywać.

Wybory nadzorowała z ramienia RKW - Ela Wdowczyk.