Wybory w NSZZ "Solidarność"
„Solidarność” PKP CARGOTABOR w Ostrowie najszybsza na kolei
2018-02-19
Organizacja Podzakładowa NSZZ "Solidarność" przy PKP CARGOTABOR w Ostrowie Wielkopolskim przeprowadziła w dniu 16 stycznia 2018, wybory władz na kolejną kadencję.

Zaskoczenia nie było – wybór po raz kolejny Wiesława Chałupniczaka, na funkcję przewodniczącego potwierdził uznanie członków NSZZ "Solidarność" dla jego „walki” i zaangażowania w pracy.

W skład Komisji Pozdakłaodwej weszli zarówno doświadczeni działacze: Roman Szwałek, Jarosłąw Hausmann, Mariusz Kasprzak jak i nowa, choć nie obca, twarz - Mariusz Mosiński.

Wybrano czteroosobową komisję rewizyjną, która pod przewodnictwem Jarosława Witka będzie działać w składzie: Sławomir Pawlak, Marcin Zieliński i Mariusz Koralewski.

Mnogość funkcji na które należało w organizacji przeprowadzić wybory powodowała dość długie przerwy techniczne, które przewodniczący zebrania Mariusz Koralewski wykorzystywał na dyskusję z udziałem przewodniczącego ZR Jarosława Wilnera o bieżących sprawach i problemach ludzi pracy, w tym również „na kolei”.

Kilkukrotne w ostatnich latach zmiany struktury organizacyjnej PKP CARGO i jego pochodnych, spowodowały, że zakład w Ostrowie Wielkopolskim przestał być samodzielnym pracodawcą, a funkcjonującą w nim organizacja zakładowa stała się częścią Organizacji Zakładowej PKP CARGOTABOR sp. z o.o w Tarnowskich Górach, na prawach organizacji podzakładowej. Zgodnie z ustalonym kluczem wyborczym dokonano wyboru 5 delegatów na Zakładowe Zebranie Delegatów.

Ponadto, w celu późniejszego wyboru struktur regionalnych i branżowych, zebrani dokonali wyboru 5 elektorów do wyboru delegata na WZD Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa, 5 elektorów do wyboru delegata na WZD Krajowej Sekcji Kolejarzy NSZZ "Solidarność".

Członkom, należącym do sekcji zawodowej, udało się wykorzystać fakt zebrania do przeprowadzenia wyborów swoich delegatów.

Wybory nadzorowała przewodnicząca RKW – Ela Wdowczyk, która składa specjalne podziękowania młodziutkiemu członkowi NSZZ "Solidarność" – Mariuszowi Koralewskiemu, za odwagę przewodnictwa zebraniu wyborczemu i sprawne poprowadzenie spotkania.