AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
XXX Ogólnopolska Pielgrzymka Robotników i Pracodwców do św. Józefa w Kaliszu
2022-05-03
XXX Ogólnopolska Pielgrzymka Robotników i Pracodwców do św. Józefa w Kaliszu
w dniu 1 maja br. odbyła się tradycyjnie w bazylice św Józefa w Kaliszu XXX Ogólnopolska Pielgrzymka Robotników i Pracodawców.

Ludzie pracy z całej Polski przybyli do Kalisza, aby wspólnie uczestniczyć w Pielgrzymce Robotników i Pracodawców do św.Józefa. Podczas tej wyjątkowej uroczystości pracownicy i pracodawcy jednoczą się ,by razem modlić się o wstawiennictwo u św. Józefa.

Pielgrzymka do św. Józefa tradycyjnie rozpoczeła się prezentacją pocztów sztandarowych, które przybyły do Kalisza z całej Polski. Ks.Prałat Jacek Plota przywitał przybyłych gości.

W uroczystości uczestniczyli m.in.: delegacje związkowców i pracodawców z całej Polski , Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ" Solidarność" Południowa Wielkopolska Bernard Niemiec, przedstawiciel  Prezydenta RP,parlamentarzyści, Krystian Kinastowski, - prezydent Miasta Kalisza, reprezentanci władz wojewódzkich, gminnych, powiatowych, radni, mieszkańcy naszego miasta.

Okolicznościowe listy odczytali: w imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy – minister Andrzej Dera, w imieniu Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawickiego – Marlena Maląg, Minister Rodziny i Polityki Społecznej oraz Tadeusz Majchrowicz, z-ca Przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność” , który odczytał list Przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy.

Mszę św.celbrował ks.biskup Damian Bryl.Po mszy Przewodniczący B.Niemiec podziękował za udział przybyłych a minister Jan Mosiński,wspomniał o genezie pielgrzymki.

Nastepnie zgromadzeni przeszli pod pomnik św.Jana Pawła II,gdzie zapalono znicze jako wyraz wdzieczności. Po uroczystościach dzielono sie chlebem.

zdjęcia MJ  oraz gazeta "Calisia"