AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
32. rocznica śmierci Bogusława Śliwy
2021-11-23
 32. rocznica śmierci Bogusława Śliwy
Dziś w 32 rocznicę śmierci Bogusława Śliwy pod tablicą pamiątkową przedstawiciele Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa zapalili znicz pamięci.

Bogusław Śliwa był synem Józefa i Marii z d. Brichacek. W 1969 ukończył studia na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W 1975 rozpoczął pracę jako prokurator w Kaliszu. W 1978 zamierzał oskarżyć milicjanta o zabójstwo Ryszarda Mikołajczyka za co został dyscyplinarnie zwolniony z pracy ze stanowiska wiceprokuratora Prokuratury Rejonowej w Kaliszu. Od 1979 członek Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela ROPCiO. W latach 1979–1980 wydawał razem z Antonim Pietkiewiczem i Tadeuszem Wolfem dwutygodnik "Wolne Słowo". W 1980 był doradcą i ekspertem w czasie strajków w Kaliszu. W latach 1980–1981 sekretarz, a następnie wiceprzewodniczący Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa w Kaliszu. Delegat na I Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność" w Gdańsku, autor "Posłania do ludzi pracy Europy Wschodniej" przyjętego przez delegatów Zjazdu 8 września 1981. Jest autorem pomysłu napisu "Przywrócić godność prawu!” na murze gmachu Sądu Okręgowego w Kaliszu, co zrealizował w listopadzie 1981 roku Stanisław Słodkiewicz. Napis został zachowany stan na rok 2014. Internowany Gębarzewo, Kwidzyn, po zwolnieniu represjonowany i zmuszony do opuszczenia kraju. Na emigracji organizował pomoc prawną dla uchodźców politycznych, m.in. w sprawie uniemożliwienia ekstradycji do PRL nieletnich braci Adama i Krzysztofa Zielińskich, którzy w 1985 uciekli do Szwecji ukryci pod podwoziem ciężarówki. Zmarł na emigracji, spoczywa na Norra begravningsplatsen. Zarządzeniem prezydenta RP na uchodźstwie Ryszarda Kaczorowskiego z 11 listopada 1990 został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. W 2006 odznaczony pośmiertnie Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Od 2007.

zdjecia :Arkadiusz Maciejewski
           (mj)