AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
XXIX Ogólnopolska Pielgrzymka Robotników NSZZ „Solidarność” i Pracodawców do św. Józefa
2021-05-02

W dniu 1 maja delegacje Robotników, Pracodawców z Duszpasterstwa „Talent”i członkowie NSZZ "Solidarność", przybyły do Narodowego Sanktuarium Świętego Józefa w Kaliszu, aby dać świadectwo oddania się swojemu Patronowi Świętemu Józefowi w Opiekę, by zawierzyć to wszystko, co dotyczy rodzin, środowisk pracy a także naszej Ojczyzny. Uroczystej mszy św. przewodniczył biskup Kaliski Damian Bryl.

Pracując doskonalimy siebie, ale służymy też społeczeństwu, w którym żyjemy. - mówił biskup kaliski Damian Bryl, który przewodniczył uroczystej mszy św. w intencji robotników i pracodawców zgromadzonych na 29. dorocznej pielgrzymce w Narodowym Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu. Ze względu na panującą epidemią covid 19 uroczystości odbyły się w reżimie sanitarnym.

Po komunii św. w Kaplicy Cudownego Obrazu św. Józefa biskup kaliski Damian Bryl zawierzył św. Józefowi pracowników i pracodawców, a także poświęcił kopię obrazu św. Józefa Kaliskiego, który zostanie umieszczony w kaplicy sejmowej. Na zakończenie uroczystości wszyscy udali się pod pomnik św. Jana Pawła II, gdzie złożono kwiaty i zapalono znicze pamięci.

W pielgrzymce uczestniczyli parlamentarzyści, władze samorządowe Miasta Kalisza, powiatu Kaliskiego, członkowie Komisji Krajowej i Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ „Solidarność” oraz Duszpasterstwo Przedsiębiorców i Pracodawców „Talent”. Podczas uroczystości  Pani Marlena Maląg, minister rodziny i polityki społecznej odczytała list od premiera RP Mateusza Morawieckiego.

Ze względu na pandemię w uroczystościach uczestniczyła ograniczona liczba pocztów sztandarowych

Uroczystości były transmitowane za pośrednictwem

Diecezjalnej Telewizji internetowej  „DOM JÓZEFA”   www.domjozefa.tv

Serdeczne Bóg zapłać za obecność i wspólną modlitwę.