AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
Zmarł Krzysztof Radziłowicz - współzałożyciel NSZZ "Solidarność" w Kaliszu
2020-11-17
Zmarł Krzysztof Radziłowicz - współzałożyciel NSZZ
Krzysztof Radziłowicz współtworzył struktury NSZZ "Solidarność" w latach osiemdziesiątych.

W utworzonym w dniu 29 września 1980 roku Międzyzakładowym Komitecie Założycielskim NSZZ "Solidarność”, został wybrany do Prezydium MKZ i do 20 marca 1981 roku kierował pracą księgowości.

Krzystof Radziłowicz wchodził w skład zespołu, powołanego 2 grudnia 1980 roku przez prezydenta Miasta Kalisza, którego zadaniem było rozpatrywanie skarg i wniosków zgłaszanych pod adresem prezydenta przez pracowników z zakładów pracy i wypracowywanie form bezpośredniego współdziałania władz miasta z MKZ NSZZ "Solidarność" .

Działał aktywnie w roku 1981 organizując m.in. konferencje „Reforma gospodarcza jedyną drogą wyjścia polski z kryzysu”, oraz „Samorząd pracowniczy gwarantem odnowy gospodarczej”, i publikując felietony na łamach pisma” Solidarnośc Województwa Kaliskiego”.

W październiku i listopadzie 1981 roku Krzysztof Radziłowicz współprowadził szkolenia dla przewodniczących komisji zakładowych NSZZ "Solidarność", dotyczące zagadnień pracy.

Był jednym z trzynastu delegatów Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa wybranym na I Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność".

Cześć jego pamięci.

Wieczny odpoczynek racz mu dać, Panie, a światłość wiekuista niechaj mu świeci. Niech odpoczywa w pokoju wiecznym. Amen.

Pogrzeb odbędzie się 28 listopada 2020 r. na cmentarzu tynieckim po Msza św. odprawionej o godz. 11.00 w Sanktuarium św. Józefa.

(ew)

Na podstawie: G.Schlender „Solidarność” Wielkopolski Południowej w latach 1980-200 Zarys dziejów.