AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
Region Wielkopolska Południowa na uroczystościach w Gdańsku
2020-09-03
Reprezentanci naszego Regionu uczcili pod historyczną Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej 40 rocznicę powstania NSZZ "Solidarność".

Dzień 31 sierpnia został ustanowiony świętem państwowym w celu upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności i niepodległości, który zapoczątkował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej i Wschodniej.

W roku 2020 minęło 40 lat od tych wydarzeń.

NSZZ "Solidarność" kultywując pamięć o tamtym czasie i czcząc 40 rocznicę powstania wielkiego i pierwszego po II wojnie światowej niezależnego związku zawodowego, zorganizowała z udziałem władz państwowych i Prezydenta RP, uroczystości rocznicowe.

Główne obchody rozpoczęły się o godzinie 15.00 na Placu Solidarności, pod pomnikiem Trzech Krzyży - Pomniku Poległych Stoczniowców 1970, tuż obok bramy nr 2 Stoczni. Okolicznościowe przemówienie wygłosił Prezydent RP Andrzej Duda, Premier RP Mateusz Morawiecki i Przewodniczący KK NSZZ "Solidarność" Piotr Duda.

Po złożeniu wieńców pod Bramą uczestnicy przemaszerowali ulicami Gdańska do Bazyliki pw. św. Brygidy, gdzie o godzinie 17.00 odbyła się uroczysta msza święta. Uczestniczyli w niej Premier RP, Prezydent RP, parlamentarzyści, członkowie rządu i wszyscy przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" – Lech Wałęsa, Marian Krzaklewski, Janusz Śniadek i Piotr Duda.

We wszystkich uroczystościach uczestniczyli reprezentanci Zarządu Regionu – działacze i pracownicy, poczty sztandarowe z Kalisza, Ostrowa, oraz przedstawiciele Regionu z komisji zakładowych wraz z pocztami sztandarowymi: KP PSP w Pleszewie, Nestle, Mahle Behr, WSK, MZO.

Szczególne podziękowania należą się członkom NSZZ "Solidarność" z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Pleszewie, którzy nad wyraz godnie reprezentowali NSZZ "Solidarność" na uroczystościach.

(EW)

Ps. Link do wyjątkowej, pięknej mszy św. 31-08-2020 w kościele św. Brygidy https://tv-trwam.pl/local-vods/vod.49986

tadam! Przypadkowe spotkanie w Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" z Przewodniczącym KK Piotrem Dudą