AktualnościInformacje dla związkowcówPrace i dokumenty RegionuWybory w NSZZ "Solidarność"Szkolenia
Prezydent:Idea Solidarności polega na tym, żeby bronić praw pracowniczych z pożytkiem dla gospodarki
2020-06-24
Prezydent RP Andrzej Duda otrzymał dziś nagrodę Człowieka Roku Tygodnika Solidarność 2019. W swoim przemówieniu na gali Tygodnika Solidarność w Zakopanem Prezydent RP dziękował za to wyróżnienie.

„Bardzo jestem wzruszony i uważam to za wielki zaszczyt dla mnie. To jest wyjątkowe wyróżnienie, że właśnie "Tygodnik Solidarność", pismo tak bliskie sercu mojego prezydenta Lecha Kaczyńskiego wyznaje mi tę wyjątkową nagrodę” - powiedział Andrzej Duda.

„Dziękuję też za te słowa o "prezydencie przyjaznym pracownikom", ale chcę podkreślić (...) miałem szczęści i jestem szczęśliwcem, że przez te pięć lat mojej prezydentury zawsze był rząd, który także chciał realizować te zobowiązania” - przypomniał.

„Jedna rzecz niezwykle logiczna, przecież "Solidarność" nie chce doprowadzić do tego, żeby przedsiębiorcy upadali, żeby zakłady pracy były likwidowane, bo przecież wtedy nie będzie pracowników (...) idea "Solidarności" polega na tym, żeby bronić praw pracowniczych, ale bronić ich w taki sposób, żeby działo się to z pożytkiem dla gospodarki” - podkreślił.

„Ja sobie to ogromnie wziąłem do serca i dlatego myślę, że ta moje współpraca z "Solidarnością" tak dobrze się układała” - zaznaczył.

www.tysol.pl

źródło: http://www.solidarnosc.org.pl/aktualnosci/wiadomosci/kraj/item/19594-prezydent-idea-solidarnosci-polega-na-tym-zeby-bronic-praw-pracowniczych-z-pozytkiem-dla-gospodarki

(ew)