Piotr Duda na Orszaku Trzech Króli:
2020-01-07
Piotr Duda na Orszaku Trzech Króli:
"Musimy wiedzieć o tym, że to świętowanie zawdzięczamy Solidarności"

Od kilku lat w Polsce 6 stycznia odbywają się Orszaki Trzech Króli. Z roku na rok wydarzenie zyskuje coraz bardziej masowy charakter; w tym roku swój udział zgłosiło rekordowe 900 miejscowości. Piękny przemarsz odbył się także w Gdańsku, gdzie oprócz wielu tysięcy Gdańszczan obecni byli członkowie prezydium Komisji Krajowej NSZZ Solidarność, a wraz z nimi przewodniczący związku Piotr Duda, którego poprosiliśmy o komentarz. Rozmawiał Robert Wąsik.

Czytaj więcej: W całej Polsce wyruszą dziś Orszaki Trzech Króli. Mało kto pamięta, że jest to możliwe dzięki "S"

Jako NSZZ Solidarność wspieraliśmy inicjatywę prezydenta Kropiwnickiego i udało nam się doprowadzić do tego, że dzisiaj 6 stycznia jest dniem wolnym od pracy. To piękne święto, święto katolickie, rodzinne, piękna tradycja Orszaku Trzech Króli. Musimy wiedzieć o tym, że zawdzięczamy to Solidarności. Walka jednak była długa - pamiętamy, że parlament wprowadził święto Trzech Króli jako dzień wolny od pracy, ale zabrał jednocześnie pracownikom tzw. "zamienniki", które odzyskaliśmy dopiero po wyroku Trybunału Konstytucyjnego, do którego skierowaliśmy skargę w tej sprawie. Solidarność zadziałała skutecznie jak zawsze, jesteśmy jedyną organizacją, która gdy składa projekt obywatelski, kończy się on przyjęciem przez Sejm i podpisaniem przez prezydenta. Tak było w przypadku święta Trzech Króli, tak było również z wolnymi niedzielami

- powiedział Piotr Duda. Zapytany o zapowiedzi ekonomistów, które wieszczyły gospodarcze spowolnienie po wprowadzeniu dnia wolnego od pracy 6 stycznia, odpowiedział:

Znamy ekspertyzy Lewiatana wieszczące krach polskiej gospodarki z powodu wprowadzenia dnia wolnego w święto Trzech Króli, a tym samym straszono jeśli chodzi o handel w niedzielę: likwidacja wielu podmiotów gospodarczych związanych z handlem, setki tysięcy pracowników miało wylądować na bruku... i co, stało się coś? Nic się nie stało, a wręcz odwrotnie! Zatem strachy na lachy, a ekonomiści, czy raczej pseudo-ekonomiści powinni się wstydzić, bo te wszystkie ekspertyzy przygotowywane są na zlecenie korporacji, sieci handlowych, które przyjeżdżają do naszego kraju robić biznes i zachowują się, jakby polski pracownik miał być dla nich niewolnikiem

- podkreślił przewodniczący.

Cieszymy się, że po wielu latach, gdy Dzień Trzech Króli za czasów za tzw. komuny był zapomniany, dziś powracamy do radosnych obchodów tego pięknego święta - rodzinnego, z tradycjami, z wartościami, chrześcijańskiego, katolickiego

- podsumował Piotr Duda.

raw