Zmarł nasz przyjaciel Edmund Missalla
2019-10-05
Zmarł nasz przyjaciel Edmund Missalla
Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że w piątek 4 października zmarł Edmund Missalla. Miał 68 lat.

Edmund Missalla był długoletnim przewodniczącym Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w Przedsiębiorstwie Komunalnym w Ostrzeszowie. Okres jego działalności przypadł na najtrudniejsze okresy w gospodarce – przekształceń własnościowych, niskich zarobków i polityki traktowania pracowników tylko jakby „zasobów” w aktywach przedsiębiorstw – jednym słowem „epoki” Balcerowicza, a później od 2007 r - na kryzys ekonomiczny za rządów PO. Był bardzo dobrym liderem – był uczciwy, oddany ideałom „Solidarności”, bardzo życzliwy i przyjazny ludziom, niosący bezinteresowną pomoc bez względu na swoje zmęczenie i pracę ponad wymiar.

Edmund Missalla od lat dziewięćdziesiątych aż do 2010 roku był też członkiem Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa. Aktywnie działał w Międzyzakładowej Komisji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" w Ostrzeszowie. Miał odwagę mówić również o trudnych sprawach dotyczących wewnętrznych struktur NSZZ "Solidarność", a mimo niezrozumienia i niepodzielania jego wizji - cierpliwego, pogodnego i nadal życzliwego traktowania dezaprobujących go innych liderów.

Mimo, że kilka lat temu przeszedł na emeryturę nadal aktywnie brał udział w uroczystościach organizowanych przez Zarząd na terenie regionu i przez działaczy NSZZ "Solidarność" na terenie Ostrzeszowa.

Mundek – dziękujemy, że mieliśmy szczęście z Tobą współpracować, znać Cię jako człowieka. Płaczemy z żalu po Tobie, ale głęboko wierzymy, wiemy, że jesteś już szczęśliwy w niebie.

Wieczny odpoczynek racz Mundkowi dać Panie, a światłość wiekuista niechaj mu świeci. Niech odpoczywa w pokoju wiecznym. Amen.

(ew)

Pogrzeb Edmunda Missalli odbędzie się w poniedziałek 7 października 2019 roku w Ostrzeszowie. Msza św. odbędzie się w Kościele św. Jadwigi o godz. 13.00. Przed Mszą o godz. 12.30 – różaniec