Mistrzostwa Polski w Wyścigach Drezyn Ręcznych w Wieruszowie
2019-07-01
Ponad 30 grup z całej Polski zmagało się w wyścigach drezyn ręcznych

Mistrzostwa Polski w Wyścigach Drezyn Ręcznych w Wieruszowie Wyścigi Drezyn Ręcznych już na stałe wpisały się w obraz miasta Wieruszów. W sobotę 15 czerwca na bocznicy kolejowej Pfleiderer odbyła się 4. edycja tych zawodów, tym razem pod patronatem Ministra Infrastruktury. Na starcie stanęła rekordowa liczba drużyn. Ponad 30 grup z różnych zakątków Polski, na czele z lokalnymi, ścigało się drezynami ręcznymi na dwóch równoległych torach. Zwyciężała drużyna, która jako pierwsza przekroczyła linię mety. Oprócz tego zapewniono inne atrakcje, jak przejazd pociągiem retro na trasie Kępno - Wieruszów - Czastary, przejażdżki drezynami ręcznymi, silnikowymi, rzuty do celów oraz pokazy sztuk walki. Wśród zaproszonych gości znalazł się przewodniczący NSZZ Solidarność Region Wielkopolska Południowa Pan Bernard Niemiec. Nad całością imprezy czuwali kolega Zdzisław Jasiński i Roman Zybała