I turniej STEEL DARTA o puchar Przewodniczącego KM przy Mahle Polska w Krotoszynie
2018-03-14
W sobotę 03 marca 2018 roku o godz. 18:00 w Klubie „BILA’’ na ul. Mickiewicza w Krotoszynie odbył się pierwszy zakładowy turniej STEEL DARTA o puchar Przewodniczącego KM NSZZ „Solidarność’’ przy MAHLE Polska w Krotoszyn

W Turnieju mogli uczestniczyć wyłącznie pracownicy firmy Mahle Polska w Krotoszynie.

Organizatorzy, chcąc wyrównać szanse uczestników, podzielili Turniej na trzy kategorie – męską, żeńską oraz członków Stowarzyszenia Krotoszyńska Liga Darta.

W kategorii pań zwyciężyła Ewa Marciniak, drugie miejsce zajęła Ilona Kuznowicz, a trzecie Izabela Kaczmarek.

W kategorii mężczyzn zwyciężył Leszek Kowal, który pokonał w finale Marka Gole wynikiem 3 – 1, a na trzecim miejscu uplasował się Marcin Kmieciak.

W kategorii członków stowarzyszenia zwyciężył Przemysław Sawicki drugie miejsce zajął Karol Pietrzak, a trzeci był Jacek Cieślak.

Turniej cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony pracowników, jednocześnie była duża sportowa rywalizacja, za to serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom, ponadto dziękujemy członkom stowarzyszenia, którzy jako markerzy liczyli punkty podczas turnieju.

Krzysztof Kasprzak
Przewodniczący KM NSZZ "Solidarność" przy Mahle Polska w Krotoszynie

Dart, rzutki, lotki (ang. Darts) – gra, a raczej różne powiązane ze sobą gry, w których celem jest trafianie niewielkimi lotkami w tarczę zawieszoną na ścianie. Przez lata korzystano z różnych tarcz i różnych zasad. Dziś określenie „dart” kojarzone jest głównie ze standaryzowaną grą, mającą specyficzną tarczę i ustalone zasady. Dart jest zarówno profesjonalnym sportem, jak również tradycyjną lokalową rozrywką, bardzo popularną w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Holandii, krajach skandynawskich, Stanach Zjednoczonych oraz w wielu innych krajach.
(źródło informacji: WIKIPEDIA  https://pl.wikipedia.org/wiki/Dart)