15. rocznica rolniczych protestów w Marchwaczu
2018-02-27
W niedzielę w Marchwaczu i Cieni Drugiej odbyły się obchody 15. rocznicy protestów rolniczych. W uroczystościach uczestniczył poczet sztandarowy NSZZ "S" Wielkopolska Południowa

Uroczystości rozpoczęły się w niedzielę 25 lutego br. od złożenia kwiatów pod tablicą upamiętniającą brutalną pacyfikację protestu rolniczego przez władze w dniu 12 lutego 2003 r w Cieni Drugiej. Następnie uczestnicy obchodów udali się na nabożeństwo w intencji Ojczyzny i Rolników do kościoła w Rajsku. Podczas mszy św. rolnicy modlili się o błogosławieństwo  dla Polski i rolników - Jak co roku przychodzimy tutaj przed oblicze Boga, by wspólnie prosić go o błogosławieństwo dla naszego domu ojczystego, dla naszej polskiej ziemi i dla nas rolników – głosi treść przesłania odczytanego podczas nabożeństwa

Uroczystości rocznicowe kontynuowano w Marchwaczu, gdzie miały miejsce protesty rolnicze, podczas których w starciu z policją jeden z protestujących rolników stracił oko.  Tam, pod pamiątkowym obeliskiem delegacje złożyły wiązanki kwiatów.

W uroczystościach wzięło udział wiele osób w tym samorządowcy, posłowie, środowiska patriotyczne, uczestnicy protestów, a także poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych oraz NSZZ „Solidarność” Regionu Wielkopolska Południowa.